De 'beeldhouwer' van auto's is dood

ROME, 27 FEBR. Nuccio Bertone, een van de grootste auto-ontwerpers aller tijden, is gisteren op 82-jarige leeftijd in Turijn overleden. Hij werd wel de 'beeldhouwer' van auto's genoemd.

Decennia lang heeft Bertone zijn stempel gezet op spraakmakende modellen. Hij is met auto's opgegroeid - zijn vader was begonnen als bandenfabrikant - en zei altijd dat hij leefde van “lucht en auto's, van brood en auto's”.

“We moeten een auto weten te karakteriseren met iets niet definieerbaars en niet programmeerbaars: stijl,” hield hij zijn medewerkers voor. “Dat is de ziel van de carrosserie. Als een auto een ziel heeft, is het werk voor de helft gedaan.”

Zijn eerste grote succes kwam in 1954, met de Giuletta Sprint, een coupé van Alfa Romeo die bijzonder populair is geworden. Verwacht werd dat daarvan 500 modellen zouden worden gemaakt. Het zijn er 40.000 geworden. Andere beroemde modellen zijn de Fiat 850 Spider (1964), de Lamborghini Miura (1966), de Lancia Stratos (1970), de Fiat X1/9 (1973) en de Ferrari Dino 308 GT4. Bertone heeft ook veel wagens van Citroën ontworpen: de BX, ZX, XM en Xantia. Andere recente modellen van zijn hand zijn de cabriolet-uitvoeringen van de Opel Astra en de Fiat Punto.

Het kleine familiebedrijf van zijn vader is onder zijn regie uitgegroeid tot een onderneming met 1500 werknemers en een omzet van meer dan zeshonderd miljoen gulden. Hij had ook een oog voor jong talent. Giorgetto Giugiaro is in 1959 bij Bertone begonnen en heeft vijf jaar bij hem gewerkt voordat hij voor zichzelf begon. “Hij gaf me meteen zijn volle vertrouwen,” herinnerde Giugiaro zich. “Ik heb alles aan hem te danken: mijn carrière, mijn succes. Samen met Pininfarina gaf Bertone het beste uitdrukking aan het design, de stijl van de Italiaanse auto in de wereld,” zei Giugiaro. “Als stilist heeft Bertone op wonderbaarlijke wijze zijn aangeboren goede smaak, zijn grote klasse, weten te verzoenen met zijn passie voor sportieve auto's.”

De twee dochters van Bertone zijn in zijn voetspoor getreden. Een werkt in de ontwerpersafdeling, de ander in de divisie industriële produktie.

    • Marc Leijendekker