Conflict over politie Kroaten Mostar

SARAJEVO, 27 FEBR. De Bosnisch-Kroatische autoriteiten blijven weigeren in Mostar de politiemannen te arresteren die verantwoordelijk zijn voor het incident van 10 februari. Wel lijkt er voor het eerst ernst te worden gemaakt met de bestrijding van de mafiaclans die Mostar beheersen.

Woordvoerders van de internationale gemeenschap eisten gisteren opnieuw de onmiddellijke arrestatie van drie politiemannen die actief betrokken waren bij het incident van 10 februari. Toen werd een groep moslims op weg naar een begraafplaats door de politie van de Bosnische Kroaten tegengehouden, geslagen, uiteengejaagd en beschoten. Robert Wasserman, commandant van de VN-politie in Bosnië, toonde gisteren foto's waarop te zien was hoe de plaatsvervangende chef van de politie van de Bosnische Kroaten in Mostar, Ivan Hrkac, op de moslims schiet. Naast Hrkac heeft een onderzoeksteam twee andere Kroatische politiemannen geïdentificeerd als de daders van de schietpartij. Bij het incident vielen een dode en 34 gewonden. Onder de gewonden - van wie er twintig door kogels waren geraakt - bevond zich de burgemeester van het door moslims bewoonde Oost-Mostar.

In totaal waren vijftien Kroatische politiemannen betrokken bij het geweld tegen de groep moslims. Volgens een woordvoerder van het bestuur van het kanton Mostar zijn zes van hen inmiddels gearresteerd. Onder hen bevinden zich niet de drie politiemannen van wie is bewezen dat ze hebben geschoten.

De politie van Split in Kroatië heeft gisteren een van de mafiabazen van Mostar gearresteerd. De man, Mladen Naletilic, alias Tuta, staat bekend als 'de peetvader van Mostar'. Hij is met een vijftal andere mafiachefs in het verleden door het toenmalige EU-bestuur verantwoordelijk gehouden voor de etnische spanningen in de stad en de blijvende verdeling van Mostar. De mafiachefs van Mostar zijn machtiger dan het burgerlijk bestuur van de Bosnische Kroaten en maken in de stad in wezen de dienst uit, in samenwerking met radicale anti-moslim-elementen binnen de politie en de regerende partij van de Bosnische Kroaten.

Volgens Michael Steiner, de plaatsvervanger van vredescoördinator Carl Bildt, zijn in totaal rond twintig Mostarse mafiosi gearresteerd. Naar een andere mafiachef, Vinko Martinovic alias Stella, wordt gezocht. (Reuter, AFP, AP)