Chelsea favoriet in Engelse bekerstrijd

ROTTERDAM, 27 FEBR. Ruud Gullit is met zijn club Chelsea de grote favoriet om de felbegeerde Engelse FA Cup te winnen. De Londense club bereikte gisteravond de kwartfinale door in de verlenging Leicester City met 1-0 te verslaan. Alle grote clubs zijn al uitgeschakeld in het bekertoernooi.

Chelsea had het geluk aan zijn zijde. Scheidsrechter Reed gaf vlak voor het einde van de tweede verlenging een zeer dubieuze strafschop toen de IJslander Johnsen zich tussen twee tegenstanders wrong en gewillig op de grond viel. De Fransman Lebouef benutte de strafschop in de 117de minuut.

Coach Martin O'Neill van Leicester was na afloop woedend. “Dit is een grote schande”, was zijn commentaar op het winnende doelpunt. “Die strafschop sloeg helemaal nergens op, belachelijk!” Ruud Gullit zei dat hij het voorval in het strafschopgebied niet goed had kunnen zien. “Ik zat te ver af.” De coach-speler zette zichzelf niet in tijdens de bekerontmoeting.

Gullit complimenteerde zijn ploeg na afloop. Chelsea had de hele wedstrijd een groot veldoverwicht en bezorgde de Amerikaanse doelman van Leicester, Keller, handen vol werk. Met name de Italiaanse international Zola was met een paar vrije trappen dichtbij een doelpunt. “Chelsea heeft een goede ploeg”, reageerde O'Neill. “Ik wens ze veel succes in de volgende ronde, maar de manier waarop we zijn uitgeschakeld is hoogst onbevredigend. Al had Chelsea vijftien keer op de paal geschoten, zo lang die bal er niet inging, hadden we nog een kans.”

Ook Derby County bereikte de kwartfinale. De ploeg kwam tegen Coventry City terug van een 2-0 achterstand en won met 3-2. Het winnende doelpunt werd in de 88ste minuut door Sturridge gemaakt. De tweede treffer voor Derby was van de Nederlander Robin van der Laan.

Chelsea is bij de wedkantoren met zeven tegen vier de favoriet voor de eindzege. Het elftal van Gullit speelt over anderhalve week in de kwartfinale een uitwedstrijd tegen tweedeklasser Portsmouth. De drie andere duels zijn: Derby County-Middlesborough, Sheffield United-Wimbledon en Chesterfield-Wrexham.

In Schotland treffen de grote rivalen Celtic en Glasgow Rangers elkaar in de kwartfinale. Celtic won gisteravond zonder Pierre van Hooijdonk met 2-0 van Hibernian.