Centrale Bank verliest beroepszaken

De Nederlandsche Bank heeft opnieuw twee zaken verloren die wisselkantoren hadden aangekaart bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Dit orgaan heeft de centrale bank gelast Die Wechselstube in Kerkrade en H. Bruining in De Koog (Texel) alsnog in te schrijven in het register van wisselkantoren.

In 1995 is de wet tegen witwaspraktijken aangescherpt. Daardoor ontstond een grote sanering onder de zelfstandige wisselkantoren. Van de 120 meldden zich 79, waarvan er 29 een vergunning kregen. De centrale bank weigert meestal een vergunning als zij veronderstelt dat de eigenaar dubieuze achtergronden heeft. DNB doet dit op basis van indirect verstrekte en dus niet te controleren informatie van de officier van justitie. Dat accepteert het College van Beroep niet. De officier wil echter geen directe inzage geven, zodat elk kantoor dat nog niet is veroordeeld met succes naar de beroepsrechter kan stappen.

De Nederlandsche Bank had wel succes in de zaak van Currency International Change in Amsterdam. DNB hoeft Currency geen vergunning te geven, zo bepaalde het college. De bank heeft voldoende redenen om die te weigeren, zoals een wanordelijke administratie en onvoldoende toezicht op de transacties.