CDA zakt in peiling van 34 naar 26 zetels

DEN HAAG, 27 FEBR. Het CDA heeft een nieuw laagterecord in de opiniepeilingen geboekt. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden voor de Tweede Kamer zou de partij slechts 26 zetels van de bestaande 34 zetels overhouden, aldus een peiling van het bureau Inter/view die vorige week werd gehouden. PvdA en VVD winnen zetels. De sociaal-democraten komen op 39 uit, 2 zetels meer dan nu. De liberalen komen uit op 41 zetels (nu 31).

De peiling heeft irritatie binnen het CDA veroorzaakt. Het vorige laagterecord van het CDA lag rond de 18 procent van het totaal aantal stemmen (nu 17,3 procent). Het fractiebestuur zou vanmiddag tijdens zijn reguliere vergadering de slechte resultaten bespreken. Fractievoorzitter Heerma schreef gisteren de scores toe aan de vele publiciteit die uitspraken van Bolkestein over NAVO en EMU, en het PvdA-congres de laatste weken getrokken hebben. Hij gaat er van uit dat de peilingen van het CDA spoedig weer zullen aantrekken.

Binnen het CDA-partijbureau wordt kritischer op de recente cijfers gereageerd. Daar vindt men de peiling een bevestiging van de langer bestaande kritiek dat de Tweede-Kamerfractie te weinig naar buiten treedt. Ook wordt het als een fout gezien dat de fractie het recente rapport van het Wetenschappelijk Instituut over het gezinsbeleid, dat veel publiciteit opleverde, niet meteen heeft omarmd. Men ziet in de cijfers geen aanleiding sneller een besluit te nemen over de kwestie van het lijsttrekkerschap van de partij.

Behalve het CDA moet ook D66 terrein prijsgeven. De Democraten zouden bij Tweede-Kamerverkiezingen 8 van de 24 zetels verliezen, en uitkomen op 16 zetels. GroenLinks presteert aanhoudend goed en zou uitkomen op 11 zetels, 6 meer dan nu.