Bergkamp kan met trein naar San Marino

ROTTERDAM, 27 FEBR. Dennis Bergkamp kan met de trein naar San Marino. De reis duurt niet meer dan achttien uur. De trip naar Turkije kost meer tijd: bijna 48 uur.

Bergkamp, spits van het Nederlands elftal, heeft vliegangst en heeft zich daarom bij bondscoach Guus Hiddink afgemeld voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen San Marino en Turkije. Maar het speelschema biedt meer dan genoeg ruimte voor een treinreis. “De reis naar Turkije lijkt me te lang duren”, zegt een woordvoerder van de KNVB, “maar we zullen San Marino voorleggen aan de betrokkenen.”

Als Bergkamp wordt opgeroepen voor het Nederlands elftal, heeft hij twee weken tussen de duels voor zijn Engelse club Arsenal op zaterdag 22 maart tegen Liverpool en op zaterdag 5 april tegen Chelsea. Oranje speelt op zaterdag 29 maart tegen San Marino (een dwergstaatje middenin Italië) en op woensdag 2 april in Bursa (op 200 kilometer van Istanbul) tegen Turkije.

Als Bergkamp op zondag 23 maart (of later in de week) om 6.15 uur op Londen Waterloo in de trein stapt is hij 's avonds om 0.15 uur in Rimini, op 20 kilometer van San Marino. Overstappen in Parijs, Lausanne en Milaan.

De reis van Rimini naar Istanbul Sirkeci duurt 47 uur en 27 minuten en loopt via Bologna, Ventië, Wenen en Nis. Vertrek 9.03 uur op zondag 30 maart, aankomst dinsdag 1 april om 8.30 uur. Vanaf Istanbul is het nog vier uur rijden naar Bursa.

Voor de terugreis naar Londen zou Bergkamp bijna 48 uur in de trein zitten. Vertrek uit Istanbul donderdagnacht om 3.04 uur, aankomst in Londen zaterdagochtend om 5.04 uur, ruim voor aanvang van de derby tegen Chelsea.

Bergkamp was deze week met de auto naar Parijs gereden voor het oefenduel tegen Frankrijk, de rest van het elftal volgde per vliegtuig. Bergkamp scoorde in de derde minuut. Hij heeft voor Nederland dertig doelpunten gemaakt in 52 wedstrijden en staat vierde op de ranglijst aller tijden achter Faas Wilkes (35 treffers), Abe Lenstra en Johan Cruijff (ieder 33).