Arbeidsplicht geldt ook voor asielzoekers

DEN HAAG, 27 FEBR. Gemeenten mogen binnenkort asielzoekers met een tijdelijke verblijfsvergunning verplichten werk te zoeken en aan te nemen. Als zij dat weigeren, worden ze gekort op hun uitkering. De Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met een wetsvoorstel daartoe van minister Dijkstal (Binnenlandse zaken).

Het gaat om vluchtelingen die in eerste instantie het recht hebben drie jaar in Nederland te verblijven. Ze hebben een zogeheten voorwaardelijke vergunning tot verblijf. Of ze definitief hier kunnen blijven, is afhankelijk van de situatie in hun thuisland, zoals het verloop van een oorlog. De gemeenten hebben zelf aangegeven dat ze de nieuwe wet willen, omdat ze vaak passend werk vinden voor een vluchteling die dat werk niet wil, aldus een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken.

Vluchtelingen met zo'n voorwaardelijke verblijfsvergunning krijgen nu in de eerste zes tot negen maanden onderwijs en moeten zich met de Nederlandse maatschappij vertrouwd maken. Daarna kunnen ze een beroepsopleiding volgen. Voortaan zullen gemeenten de bevoegdheid hebben iemand naast die beroepsopleiding te verplichten voor twaalf weken per jaar werk te zoeken. Als de gemeente een baan voor hen vindt, moeten zij dat aannemen.