ADVISEURS

Belastingadviseur is in Nederland een vrij beroep. Wie een belastinggids koopt, kan op zijn deur het bordje belastingadviseur spijkeren.

Het ministerie van Financiën heeft ongeveer 13.000 Becon-nummers (belasting-consulentennummer) uitgegeven. Daarmee krijgen belastingadviseurs de bevoegdheid belastingzaken voor hun cliënten te behartigen. Het vak van belastingadviseur ontstond in 1917 toen de eerste oud-inspecteur van belastingen zich vestigde als zelfstandig adviseur. Inmiddels is er een groot aantal verenigingen van belastingadviseurs. De twee toonaangevende zijn:

De Nederlandse Federatie van Belastingadviseurs (NFB). Nieuwe Parklaan 11, 2597 LA Den Haag. (070)3 52 20 61. De NFB werd in 1954 opgericht en telt ongeveer 2.000 leden, van wie eenderde universitair is geschoold. De NFB verzorgt een opleiding van zes jaar voor belastingadviseur.

De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB). Stadhouderskade 14-a, 1054 ES Amsterdam, (020) 6 18 16 11. De NOB is ook in 1954 opgericht en alleen universitair geschoolde fiscalisten die het beroep zelfstandig en als hoofdberoep uitoefenen, kunnen lid worden. De NOB telt ongeveer 2.500 leden en is betrokken bij de opleiding van belastingadviseurs.