Vooral ouders bellen onderwijstelefoon

ROTTERDAM, 26 FEBR. Niet scholieren maar hun ouders maken het meest gebruik van de telefonische advieslijn over veiligheid op scholen, de Onderwijstelefoon. In totaal hebben 1.418 ouders, leerlingen, leraren en schoolleiders gebruik gemaakt van de Onderwijstelefoon die eind 1995 is geopend. Ze hadden met name vragen over pesten, fysiek geweld en seksueel geweld.

Dit blijkt uit het evaluatieverslag van de Onderwijstelefoon dat staatssecretaris Netelenbos (Onderwijs) vandaag in ontvangst heeft genomen. De Stichting Correlatie bemant de persoonlijke advieslijn. Veertig procent van de gesprekken ging over basisscholen, 27 procent over middelbare scholen. De helft van de vragen kwam van ouders die veelal willen praten over een conflict tussen hen of hun kind en de school.

Veel ouders zeggen dat de school afwerend op hun vragen reageert. Vaak durven ze niet de school van hun kind te benaderen ondanks de ernst van de situatie.

Slechts vijftien procent van de telefoontjes kwam van leerlingen, met name middelbare scholieren. De medewerkers van de Onderwijstelefoon schrijven dat toe aan de grotere mondigheid van oudere scholieren. Ze pleiten ervoor de Onderwijstelefoon een gratis nummer te geven, zodat meer leerlingen kunnen bellen. Het kost nu circa 45 cent per minuut.

Leraren, 7 procent van de bellers, vragen met name advies over leerlingen die hen bedreigen na een onvoldoende en over leerlingen die met elkaar op de vuist gaan.