VN manen de Talibaan

NEW DELHI, 26 FEBR. De VN-Veiligheidsraad heeft de streng islamitische Talibaan in Afghanistan opgeroepen twee Franse hulpverleners, die eind vorige week in Kabul werden gearresteerd, onmiddellijk vrij te laten. De VN-gezant voor Afghanistan, de Duitser Norbert Holl, heeft de Talibaan gewaarschuwd dat ze door de arrestatie het stopzetten van een deel van de buitenlandse hulp riskeren.

De beide Fransen, werkzaam voor de hulporganisatie Action contre la Faim, hadden afgelopen vrijdag een lunchpartijtje helpen organiseren voor een Afghaanse medewerkster. Het feestje, dat werd bijgewoond door enkele ongesluierde Afghaanse vrouwen, beviel de islamitische strijders niet. Ze arresteerden de Afghaanse kok, diens medewerker en twee Afghaanse vrouwen op. De Fransen werden de volgende dag opgepakt.