Van der Hoop profiteert van beurshausse

De effectenbank Van der Hoop heeft vorig jaar goed geprofiteerd van de beurshausse. De winst steeg van 1,8 miljoen gulden in 1995 naar 3,2 miljoen vorig jaar, het hoogste resultaat sinds de beursnotering in 1987. De stijging was vooral te danken aan de provisie-inkomsten op de effectenhandel, die toenamen van 9,7 miljoen tot 15,4 miljoen gulden.

Tegelijkertijd zag Van der Hoop - met Kempen & Co het enige effectenhuis dat niet is verbonden aan een grootbank - de personeelskosten in één jaar met 60 procent stijgen tot 9,2 miljoen gulden. Mocht het beursklimaat sterk verslechteren dan is die kostenpost volgens directievoorzitter P. Van Hooijdonk echter goed te beheersen. “Onze mensen begrijpen dat we hun salaris flexibel houden.” Ook de overige beheerskosten stegen, van 3,8 miljoen gulden tot 5,9 miljoen, vooral door uitbreiding van de huisvesting.

Van Hooijdonk vreest dat het uitzonderlijk goede beursklimaat leidt in Nederland tot een slag om gekwalificeerd personeel. Banken bieden tegen elkaar op, waardoor salarissen voor goede effectenhandelaren op dreigen te lopen tot een buitensporig hoog niveau.

Van der Hoop staat onder grote druk om nieuwe mensen aan te nemen. Het effectenhuis heeft vorig jaar zijn personeelsbestand al opgevoerd van 43 naar 56 en wil dit jaar doorgroeien naar 70 medewerkers. Van Hooijdonk stroopt de markt af naar schaarse, gekwalificeerde kandidaten, maar wil niet meegaan in de salarisslag. “We hebben nee gezegd tegen sommige mensen. Die stelden eisen waar je de rillingen van kreeg. Wij kunnen geen excessen hebben, ook al gaat het om handelaren die veel grote klanten meenemen.”