Tweekoppige leiding voor het Holland Festival

AMSTERDAM, 26 FEBR. Het Holland Festival krijgt een tweekoppige en niet een driekoppige leiding, zoals bestuurslid Emile Fallaux gisteren aan deze krant liet weten. De verwarring ontstond volgens Fallaux door “een communicatiestoornis” tussen hem enerzijds en Ivo van Hove en Jacques van Veen, respectievelijk de nieuwe artistieke en zakelijke directeur, anderzijds.

Vorige maand kondigde het bestuur, tegelijkertijd met de bekendmaking van de benoeming van Van Hove, nog aan dat een driemanschap het Festival zou gaan leiden. Fallaux stelde gisteren dat deze constructie gehandhaafd bleef en dat Monica van Steen, het huidige hoofd van de produktie-afdeling, deel zou gaan uitmaken van het driemanschap. Van Veen beweerde desgevraagd echter dat hij samen met Van Hove het Festival ging leiden en het idee van het driemanschap van de baan was. Dit blijkt nu inderdaad het geval.

Van Veen, nu nog directeur van de Stadsschouwburg in Groningen, treedt per 1 juli in dienst van het festival. Hij gaat full-time voor het festival werken en krijgt de dagelijkse leiding in handen. Hij zal verantwoordelijk zijn voor het zakelijk beleid, maar ook voor het samenstellen van het programma. Van Hove is eindverantwoordelijk voor de programmering.