Topman Sumitomo weg na schandaal

TOKIO, 26 FEBR. Topman Tomiichi Akiyama van het Japanse handelshuis Sumitomo is vanmorgen afgetreden wegens de miljardenverliezen die het bedrijf leed op de internationale kopermarkt. Het schandaal kwam vorig jaar juni al aan het licht, maar Akiyama achtte het zijn plicht nog aan te blijven tot Sumitomo de ergste problemen achter de rug had.

De verliezen waren het gevolg van transacties van handelaar Yasuo Hamanaka, waarvoor Sumitomo geen toestemming had gegeven. Het bedrijf liet in juni weten dat de strop 1,8 miljard dollar bedroeg, maar later bleek het 2,6 miljard dollar te zijn. Hamanaka werd in oktober gearresteerd en bekende vorige week schuld bij het begin van het proces tegen hem. De voormalige handelaar is maandag vrijgelaten tegen betaling van een borgsom van 50 miljoen yen (770.000 gulden). (Reuter)