Shorts!: de wraak van de opblaaspop

Shorts! in Kriterion, Roetersstraat 170 in Amsterdam. Van vrijdagavond a.s. tot en met zondag 2 maart. Inlichtingen en reserveringen: 020-6231708.

AMSTERDAM, 26 FEBR. Strijdbaar zijn de organisatoren van Shorts! in de Amsterdamse bioscoop Kriterion. “De korte film is een genre apart”, verzekeren Fleur Jurgens en Renée Hazewinkel, “en moet terug de bioscoop in.” Wat hen betreft, begint komend weekeinde de victorie: meer dan veertig films van minder dan dertig minuten uit de hele wereld, op het bioscoopscherm - waarvoor ze gemaakt zijn. “Achterover leunen in het pluche is er niet bij”, waarschuwt de programmafolder: “De korte film heeft een razende vaart en past goed in de jaren negentig: housen en zappen brengen diepgang in enkele seconden.”

Door het sneuvelen van het voorprogramma zijn korte films al weer tientallen jaren uit de bioscoop verdwenen. Ze zijn gewoon bijna nergens meer te zien, incidenteel nog wel eens op de televisie. Maar ze bestaan: wereldwijd worden, in verbazende hoeveelheden, korte, onderhoudende speelfilms gemaakt voor relatief weinig geld en met veel inventiviteit. Wie ze wil zien, moest tot nu toe naar buitenlandse festivals. Vanaf nu is dat anders, bezweren de organisatoren van Shorts! Ze zullen na het weekeinde maandelijks avonden met korte films in Kriterion organiseren.

Het programma ziet er adembenemend uit. De vormexperimenten ontbreken niet, middels het door Studio ETS en de Rietveld Academie samengestelde programma Total Recan. Maar de kracht van het weekeinde ligt in de publieksvriendelijke vertoningsblokken met films op 16 en 35 millimeter. Onder de noemer 'Voedsel te kort' is o.a. Columba Urbica, van de Servische regisseur Goran Radovanovic te zien, over de rol van stadsduiven in de voedselvoorziening (8 min.). 'Dark Tales' behelst zeven films met zwarte humor binnen anderhalf uur. 'Onder spanning' brengt o.a. The bitch is back van Tjabbo Penning, over een opblaaspop die bloedig wraak neemt (16 min.).

In andere programma's is bijvoorbeeld l'Enfant de la Ciotat van de Fransman Arnaud Debrée te zien, over het opgroeien van een kind met een camera op een filmhistorisch zwaarbeladen stationnetje (16 min.); of Jos Stellings erotische De Wachtkamer (28 min), of Le réveil van de Belg Marc-Henri Wajnberg, waarin een overwegwachter opzienbare oplossingen vindt voor zijn problemen bij het opstaan (7 min.). Op zaterdag- en zondagmiddag zijn er films voor kinderen.

Wie wil weten wat hem de rest van het jaar aan mooi korts in de bioscoop wordt onthouden, mag dit mini-festival niet missen. Het is met steun van NPS, Citroën en het Amsterdams Fonds voor de kunst gerealiseerd met een budget van 30.000 gulden. Daarmee is een klein wonder verricht (elk internationaal filmtransport kost al gauw 600 gulden), maar ook menige wens onvervuld gebleven: de verhuurprijzen van het British Film Institute lagen voor Shorts! te hoog, en de bloeiende Amerikaanse korte film schittert door afwezigheid. Het wordt tijd voor een echt festival van de korte film in Nederland.

    • Raymond van den Boogaard