Shell en SHV willen af van EMO-belang

ROTTERDAM, 26 FEBR. Shell en het groothandelsconcern SHV willen op termijn af van hun aandeel in het Rotterdamse overslagbedrijf voor kolen en erts EMO. Shell, dat evenals SHV een belang heeft van 10,75 procent in EMO, vindt dat de deelname uit strategisch oogpunt te klein is. De oliemaatschappij heeft daarom besloten haar aandelen van de hand te doen.

Ook SHV wil volgens directeur J.W.L. Körner van EMO af van zijn belang in het overslagbedrijf. Shell en SHV vormen samen met de Duitse ondernemingen Thyssen Stahl en Ruhrkole de Transport- en Handelsmaatschappij Steenkolen Utrecht. Deze onderneming, waarin de vier elk voor een kwart participeren, heeft 43 procent van de aandelen EMO in handen.

Volgens de regels moeten Shell en SHV eerst hun aandelen aanbieden aan hun partners in de THSU. Mochten die niet geïnteresseerd zijn, dan ontstaat een nieuwe situatie, aldus een woordvoerder van Shell.

HES Beheer, de moeder van het noodlijdende overslagbedrijf EBS, heeft een belang van 30 procent in EMO. Maar directeur J.W.L. Körner van EMO verwacht niet dat HES Beheer geld heeft om het Shell- en SHV-aandeel van EMO over te nemen.

EMO heeft vorig jaar een winst gemaakt van ongeveer 11 miljoen gulden en is met een maximale capaciteit van 35 miljoen ton een van de grootste droge bulk-terminals ter wereld. Dit jaar verwacht EMO ongeveer 13 miljoen ton ijzererts over te slaan en 18 miljoen kolen. Een klein gedeelte van de steenkool wordt afgenomen door de staalindustrie. De rest is bestemd voor elektriciteitscentrales.