Robeco krijgt miljard voor overnames

UTRECHT, 26 FEBR. Vermogensbeheerder Robeco Groep krijgt anderhalf miljard gulden van zijn grootaandeelhouder Rabobank voor overnames in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Dat heeft voorzitter dr. P. Korteweg van het beleidscomité van Robeco bekendgemaakt

De Rabobank betaalt 1,115 miljard gulden voor de Robeco Groep en verwerft in twee fases 100 procent van de aandelen. De eerste 50 procent ging gisteren over tafel. De resterende 50 procent volgt op zijn vroegst over vier jaar.

De feitelijke eigenaren van de Robeco Groep zijn 16 beleggingsfondsen van de vermogensbeheerder zelf. De directies en commissarissen van deze fondsen zijn al akkoord. Korteweg ziet geen reden om voor de overname fiat te vragen aan de beleggers in de fondsen, zoals de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil.

In een reactie zegt VEB-directeur drs. P. de Vries dat de vereniging afziet van juridische actie. De informatievoorziening van Robeco aan de beleggers over de structuurwijziging is volgens hem in elk geval verbeterd. Hij hamert wel op extra zekerheid voor beleggers dat de Groep de vergoedingen voor het beheer van de fondsen bijvoorbeeld vijf jaar lang niet verhoogt nu Robeco van “een semi-coöperatie een commercieel bedrijf wordt”.

Korteweg en De Vries verwachten los van elkaar dat de overname op de komende aandeelhoudersvergaderingen van de fondsen aangeroerd zal worden. Het oordeel van twee financiële adviseurs dat de overnamesom correct is vastgesteld wordt niet openbaar gemaakt. De Vries vindt dat dit wel moet gebeuren.

Van de “overnamekas” van anderhalf miljard gulden wordt ongeveer een miljard gulden bestemd voor de aankoop van een beheerder van fondsen met financieel vermogen (aandelen, obligaties), terwijl RoProperty, de beheerder van de vastgoedfondsen, op een half miljard gulden kan rekenen.

Bij zijn buitenlandse expansie mikt Robeco op beheerders van geld voor professionele beleggers, zoals verzekeraars en pensioenfondsen. Die zijn volgens Korteweg goedkoper, doordat de klanten van deze financiële beheerfirma's contracten hebben met een korte opzegtermijn. Openbare informatie over overnameprijzen voor dit soort firma's is schaars. Het meest recente Amerikaanse materiaal (over 1995) geeft aan dat een beheerder van professionele vermogens ongeveer 1,1 procent kost van het geldbedrag dat bij hem wordt belegd.