Reiziger: 'Sacchi zegt dat ik z'n man word'

PARIJS, 26 FEBR. Michael Reiziger heeft geen spijt van de beslissing die hij vorig jaar nam om samen met Edgar Davids bij AC Milan in dienst te treden. De rechtsback komt onregelmatig uit in het eerste team, dat ondanks de enorm sterke selectie zeer matig presteert en elfde staat in de Serie A. Vanavond speelt Reiziger in Parijs met het Nederlands elftal een oefeninterland tegen Frankrijk.

“Ik ben ondanks de problemen alleen maar beter gaan voetballen”, meent de voormalige Ajacied. “Het is juist leerzaam te zien hoe belangrijk het is dat een elftal goed op elkaar is afgestemd. Je kunt wel met de beste spelers van de wereld samenspelen, maar dat wil niet zeggen dat je ook het beste elftal hebt. Zeker in de Serie A, waar elke competitiewedstrijd een finale is, moet je een goed ingespeeld team hebben anders ga je voor de bijl.”

Over zijn eigen positie maakt hij zich weinig zorgen. “Het is altijd makkelijker om in een ploeg te worden opgenomen die goed draait. Je ziet dat ook andere nieuwelingen als Dugarry en Blomqvist aanpassingsproblemen hebben.” Reiziger houdt zich bovendien vast aan het gegeven dat de teruggekeerde trainer Arrigo Sacchi zijn vertrouwen in hem uitsprak. “Hij heeft mijn concurrent Panucci verkocht en gezegd dat ik z'n man word. De laatste wedstrijd tegen Perugia heb ik echter niet gespeeld omdat hij na een blessure vasthield aan het team dat Bologna versloeg. Die wedstrijd wonnen we alleen met 2-0 door de individuele klasse van Weah. Vanaf volgend seizoen zal een aantal oude spelers, zoals Baresi en Tassotti, vertrekken en gaat Milan verjongen. De spelers waarmee Sacchi ooit pressing speelde (het opjagen van de tegenstander op eigen helft, red.) zijn er dan geen van allen meer. We moeten dus een nieuwe weg inslaan.”

En dat doet Milan onder meer met de Ajacieden Patrick Kluivert en Winston Bogarde. En mogelijk zonder Roberto Baggio, die vorige week verklaarde dat hij bij de eerste beste aanbieding van Real Madrid, waar zijn vorige coach Fabio Capello werkzaam is, zich niet zal bedenken en vertrekt.

“Baggio is eigenlijk de eerste van de spelersgroep die opschudding heeft veroorzaakt met negatieve uitlatingen. Hij is daarmee te ver gegaan. Als je niet wordt opgesteld, zoals hij, moet je in eerste instantie bij jezelf te rade gaan en de schuld niet bij de trainer zoeken.”

Reiziger trekt zich weinig aan van de commotie om de crisis in Milaan. “Kranten lees ik niet zoveel. Aanvankelijk was de doelstelling de titel, toen de tweede plaats en vervolgens plaatsing voor het UEFA-Cuptoernooi. Wat het volgende week is, weet ik niet.”

Reiziger laat weten dat hij de ontslagen Sigi Lens van de spelersvakbond VVCS onverkort blijft steunen. Ondanks het feit dat hij in het bezit bleek van een BV en niet meer beschikt over een FIFA-licentie. “Dat zegt mij allemaal weinig. Er is nog niets bewezen. Lens blijft mijn zaakwaarnemer.”

De Franse bondscoach Aimé Jacquet heeft één debutant opgenomen in het nationale elftal dat vanavond in Parijs een vriendschappelijk duel tegen Nederland speelt. Op het middenveld fungeert Patrick Vieira van Arsenal als invaller voor de geblesseerde Didier Deschamps. Zinedine Zidane (Juventus) is wegens een blessure aan de rechterpols een vraagteken.

Jacquet sprak gisteren veel vertrouwen uit in Vieira, de vervanger van Inter-speler Youri Djorkaeff die bekerverplichtingen heeft. Door de afwezigheid van Djorkaeff, mogelijk Zidane en Deschamps, die al een tijd met de blessure kampt, is het middenveld gehandicapt. Middenvelder Ba (Bordeaux) krijgt weer een basisplaats. Karembeu en Laigle (beiden Sampdoria) completeren de verbindingslinie. Dugarry is de enige spits.

De opstelling: Lama (Paris SG); Thuram (AS Parma), Desailly (AC Milan), Blanc (FC Barcelona) en Lizarazu (Athletic Bilbao); Ba (Bordeaux), Karembeu (Sampdoria), Vieira (Arsenal), Laigle (Sampdoria) en Zidane (Juventus); Dugarry (AC Milan).

    • Erik Oudshoorn