Oostenrijk wil van Bosniërs af

WENEN, 26 FEBR. Oostenrijk wil duizenden vluchtelingen uit Bosnië met financiële middelen te bewegen tot terugkeer naar hun land. Het wil ook de immigratiewetten aanscherpen, waardoor de netto immigratie tot “bijna nul” wordt teruggebracht.

Het plan wordt gepresenteerd als onderdeel van een poging de groei van de werkloosheid tot staan te brengen; politiek moet het echter ook de uiterst rechtse populist Jörg Haider, die een repatriëring van alle buitenlanders wil, wind uit de zeilen nemen.

Van de 80.000 Bosnische vluchtelingen die op het hoogtepunt van de oorlog in hun land onderdak vonden in Oostenrijk, zijn er nog elfduizend over die op kosten van de Oostenrijkse staat leven. De regering in Wenen hoopt de helft van hen met een premie van 20.000 tot 25.000 schilling (3.000 tot 3.750 gulden) tot repatriëring te bewegen. Volgens bondskanselier Klima zullen de Bosniërs niet onder druk worden gezet en zal elk besluit om naar huis terug te gaan “strikt vrijwillig” zijn. (AP)