Onlusten in Palestijns dorp bij Jeruzalem

TEL AVIV, 26 FEBR. Israelische militairen in burger van een geheime eenheid hebben gisteravond in het Palestijnse dorp Hizmeh, nabij Jeruzalem, een Palestijn gedood en drie gewond.

Het ernstige incident in Hizmeh heeft volgens Israelische waarnemers potentieel de functie van lont in het kruitvat wanneer Israel in de loop van de middag bekendmaakt bij Har Homa in het zuiden van Jeruzalem 6.500 woningen voor 25.000 joden te gaan bouwen. Tevens zullen 3.000 woningen voor Arabieren in Jeruzalem worden gebouwd.

Met het oog op ongeregeldheden over de kwestie Har Homa hebben politie en leger uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen om Palestijns protest snel de kop te kunnen indrukken. Een Palestijnse leider in Bethlehem heeft de regering Netanyahu vanmorgen in een vraaggesprek met radio Israel gewaarschuwd dat het uitvoeren van de bouwplannen bij Har Homa tot een “gewapende intifadah” kan leiden.

Over de toedracht van het incident in Hizmeh lopen de versies uiteen. Volgens de Israelische televisie van gisteravond en kranten hielden de soldaten in Hizmeh een oefening. Militaire kringen daarentegen zeggen dat de soldaten een Palestijn wilden arresteren. Tijdens de arrestatie werden de soldaten door dorpelingen herkend en ontstond een grote samenscholing. Volgens militaire kringen voelden de soldaten zich daardoor bedreigd en maakten zij daarom gebruik van de vuurwapens.

Na het incident brak er in Hizmeh een oproer uit en verklaarde het Israelische leger het dorp tot gesloten militair gebied.

Premier Benjamin Netanyahu heeft er gisteren geen twijfel over laten bestaan dat Har Homa zal worden gebouwd, om de Israelische soevereiniteit over heel Jeruzalem te onderstrepen. De Arbeidspartij steunt hem principieel, met dien verstande dat socialistische leiders zeggen dat er een beter tijdstip moet worden gevonden voor het bouwen van de grote joodse woonwijk. De regering-Rabin besloot reeds Har Homa te bouwen maar stelde de uitvoering van dit project om politieke redenen uit.

Politici en commentatoren zijn van mening dat Netanyahu de bouw van de joodse woonwijk doordrukt om zich te ontdoen van de zware druk van de rechtervleugel in de regeringscoalitie, en tegelijk om de aandacht af te leiden van het politieke corruptieschandaal.

    • Salomon Bouman