Nutricia's zuivel onder één directie

ROTTERDAM, 26 FEBR. Nutricia gaat zijn zuivelactiviteiten onderbrengen in een aparte onderneming. Dit heeft de onderneming in Zoetermeer vanmorgen desgevraagd bevestigd.

De herstructurering gebeurt kort nadat besprekingen tussen Nutricia en het zuivelconcern Friesland Dairy Foods (FDF) over een ruil van zuivelactiviteiten zonder resultaat werden afgebroken. Een woordvoerder van Nutricia spreekt tegen dat de jongste reorganisatie binnen dit bedrijf iets te maken heeft met het mislukte overleg. De bundeling van Nutricia's zuivelactiviteiten in één onderneming zou voortvloeien uit de wens om de kennis binnen de groep, nu nog verspreid over verschillende bedrijven, te concentreren.

Nutricia gaat ervan uit dat het voorlopig niet op een bevredigende wijze van die zuivelactiviteiten (onder meer de produktie van frisdranken als Chocomel, Fristi en Extran) afkan. Het gaat om werkzaamheden die 600 miljoen gulden omzet genereren. “Ook al heeft de reorganisatie niet direct met de onderhandelingen met Friesland te maken, toegegeven moet wel worden dat ze ons op het idee hebben gebracht”, aldus de woordvoerder. Nutricia zou zich liever concentreren op het maken van ziekenhuis- en baby-voeding, goed voor driekwart van de concernomzet. Die omzet beloopt dit jaar naar verwachting rond drie miljard gulden.

Nu het er naar uitziet dat Nutricia geen koper vindt voor de zuiveldranken, acht het bedrijf het zinniger alle zuivel onder te brengen onder één directie, onder leiding van J. Cherieux, die tot op heden was belast met Oost-Europa waar Nutricia enkele grote zuivelfabrieken bezit, zoals Wegrów in Polen en Hajdútej in Hongarije. Mochten zich alsnog gegadigden aandienen, dan is verkoop van één bedrijf gemakkelijker, aldus Nutricia, maar de reorganisatie wordt niet met dat oogmerk doorgevoerd.