München: proces oorlogsmisdaden

MÜNCHEN, 26 FEBR. In München is gisteren een proces begonnen tegen een van oorlogsmisdaden verdachte Bosnische Serviër. Het is het eerste proces van deze aard in Duitsland sinds de Neurenbergse processen tegen nazi-oorlogsmisdadigers in 1945.

Movislav Djajic (34) wordt verdacht aan medeplichtigheid aan genocide, moord en ontvoering. Hij maakte deel uit van een eenheid van de Bosnische Serviërs die op 21 april 1992 het moslim-dorp Djedjevo veroverde. Dertien inwoners werden gefolterd en vermoord. Twee weken later werden veertien moslims uit het naburige dorp Trnovace geëxecuteerd nadat een vrachtwagen van de Serviërs op een mijn was gelopen.

Later deze week begint in Duitsland een tweede proces tegen een van oorlogsmisdaden verdachte Bosnische Serviër. De verdachte, Nikola Jorgic, wordt beschuldigd van deelname aan de moord op 23 moslims. (AP)