Miskend varken belandt in zwijnenstal

Racebig Rudi (Rennschwein Rudi Rüssel). Regie: Peter Timm. Met: Ulrich Mühe, Iris Berben, Cora Sabrina Grimm, Kristina Pauls, Constantin von Jascheroff. In Amsterdam, Rialto; Rotterdam, Lantaren/Venster.

Het succes van Miss Piggy en Babe berust ongetwijfeld op het schattigheidsgehalte van een schoongewassen roze varkentje. In het alledaagse spraakgebruik worden varkens veel minder rooskleurig afgeschilderd. Lui zouden ze zijn, vet en vies. Het varken is de typische underdog en daarom zo'n geliefde hoofdfiguur in kinderverhalen.

Racebig Rudi gaat ook over zo'n miskend varken, dat als hoofdprijs in een tombola terechtkomt bij de familie Gützkow. Vader, een werkloze egyptoloog, en moeder, een licht hysterische lerares, hebben er vanzelfsprekend meer moeite mee dan hun drie kinderen dat hun huis in de spreekwoordelijke zwijnenstal verandert.

Peter Timm (44) is een van de succesvolste Duitse regisseurs van dit moment, al maakt hij vooral films voor de binnenlandse markt. Racebig Rudi is zijn eerste familiefilm en duidelijk minder geslaagd. De film is gebaseerd op het in Duitsland zeer populaire kinderboek Rennschwein Rudi Rüssel van Uwe Timm, die ook het scenario schreef. Het boek werd ook tot gezelschapsspel en hoorspel verwerkt.

De ontregelende aanwezigheid van een varken in een toch al niet zo stabiel modern huishouden had een aardige zedenschets kunnen opleveren. Toch lukt het de film nergens om echt humoristisch te worden, ondanks leuke beeldvondsten, zoals de vader die varken Rudi opsluit in een box die aan de bovenkant is afgebakend met vleesvorken. Verreweg de beste scènes zijn die waarin de toeschouwer een blik wordt gegund vanuit het perspectief van het varken. We volgen het opgewonden knorrende dier door een wereld die opeens bizar aandoet.

Over het algemeen mist Racebig Rudi tempo en timing. Grappen volgen elkaar slordig op of worden eindeloos uitgespeeld, zoals de vader die voortdurend de mond vol heeft over het varken in het oude Egypte. Pas als Rudi bevrijd moet worden uit het slachthuis, komt er de nodige vaart in de film: een woeste autorit, een spannende zoektocht in het abattoir en zoon Tobi die alle varkens vrijlaat. Daardoor wordt nog eens ten overvloede benadrukt dat het knuffelige huisdier meestal tot worst verwerkt wordt.

    • Dana Linssen