'Middeleeuwse foltering' kost leven in Kosovo

BELGRADO, 26 FEBR. Een Europarlementariër heeft gisteren de Servische politie in Kosovo beschuldigd van het doodmartelen van een Albanees.

Doris Pack, lid van een delegatie van het Europees Parlement die een bezoek heeft gebracht aan Kosovo, zei gisteren het lichaam van de zondag in een politiecel gestorven Besnik Restelica te hebben gezien nadat het maandag aan de familie was teruggegeven. “Zijn vingers, nagels en oren vertoonden verwondingen. Zijn benen waren volkomen kapotgeslagen en zijn voeten zagen groen en blauw”, aldus Pack. Ze sprak van “middeleeuwse foltering die in de twintigste eeuw niet kan worden geaccepteerd”. De Servische politie had de familie laten weten dat Restelica zelfmoord had gepleegd door zich op te hangen.

Volgens de belangrijkste partij van de Albanese meerderheid in Kosovo is de 30-jarige Restelica al de zesde Albanees die sinds het begin van dit jaar in politiecellen is gestorven. Hij werd in januari met veel andere Albanezen opgepakt op verdenking van “terroristische activiteit”. De golf van arrestaties heeft te maken met aanslagen, die zijn gepleegd door een organisatie die zich het Bevrijdingsleger van Kosovo noemt.

Een ander lid van de Eurodelegatie, de Oostenrijker Johannes Swoboda, noemde de situatie in Kosovo als gevolg van de Servische onderdrukking explosief. “De toestand kan elk moment ontploffen.” Hij zei dat de VS en de EU de komende jaren Kosovo als het probleem zullen beschouwen waarop Servië zal worden beoordeeld. (Reuter)