Meer geld voor drugsbestrijding

WASHINGTON, 26 FEBR. De Verenigde Staten zullen in 1998 een recordbedrag van ruim 30 miljard gulden uitgeven aan de drugsbestrijding. Het budget groeit daarmee zes procent in vergelijking met dit jaar.

Een bedrag van 350 miljoen gulden wordt uitgetrokken voor een mediacampagne tegen drugsgebruik. Het budget voor 'drugsrechtbanken' stijgt met 150 procent tot 145 miljoen gulden. Deze rechtbanken bieden niet-gewelddadige gebruikers op basis van vrijwilligheid een alternatief voor een celstraf. Bijna een miljard gulden gaat naar het 'National Institute on Drug Abuse', 610 miljoen gulden naar anti-drug patrouilles langs de Mexicaanse grens.

Recente drugs- en corruptieschandalen in Mexico hebben de VS in ernstige verlegenheid gebracht, zo bleek gisteren bij de presentatie van het nieuwe drugsbudget. “We doen iets niet goed aan onze zuid-westelijke grens”, erkende Barry McCaffrey, Clintons 'drugstsaar'. Het merendeel van de cocaïne wordt tegenwoordig de VS binnengesmokkeld via Mexico. Voor 1 maart wordt duidelijk of Mexico opnieuw wordt 'gecertificeerd' als een land dat afdoende meewerkt in de drugsbestrijding. (Reuter)