Kabinet Z-Korea wil opstappen

SEOUL, 26 FEBR. Het Zuidkoreaanse kabinet heeft vandaag zijn ontslag aangeboden aan president Kim Young-Sam. De stap is het gevolg van betrokkenheid van leden van de regering bij een fraudeschandaal rond het bedrijf Hanbo, dat in januari met een schuld van zes miljard dollar ten onder ging.

“Premier Lee Soo-Sung heeft de president meegedeeld dat het voltallige kabinet bereid is af te treden”, aldus een regeringsfunctionaris. De algemene verwachting is dat president Kim het ontslag zal aanvaarden. Gisteren bood Kim de bevolking van het land zijn “oprechte excuses” aan voor het schandaal dat een grote smet op zijn regering heeft geworpen. Ook de voorzitter van de regerende New Korea Party, Lee Hong-Koo, en andere topfunctionarissen hebben hun ontslag aangeboden.

Uit twee opiniepeilingen is gisteren gebleken dat een meerderheid van de bevolking niet tevreden is met de excuses die president Kim aanbood in een toespraak die live op televisie werd uitgezonden. De president had specifieker moeten zijn over de gebeurtenissen bij Hanbo, zo is de heersende mening. “Ook al zijn er nog geen bewijzen, toch denken veel mensen dat Kim zelf ook betrokken is bij het schandaal”, zo meent Chang Hyun-Joon, commentator bij de krant Joong-An.

Volgens Choi Jang-Jip, hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Korea, menen veel mensen dat het Hanbo-schandaal het gevolg is van de omvangrijke schenkingen die het bedrijf in 1992 aan politici deed voor hun campagnes in de presidentsverkiezingen waarbij Kim werd verkozen. In ruil voor de bijdragen zou het bedrijf later te grote leningen toegewezen hebben gekregen, waaraan het ten onder is gegaan. “Maar de officiële waarheid is voorlopig nog anders en het is de grote vraag of we ooit de werkelijkheid te horen zullen krijgen”, zegt Choi.

De nederige excuses hebben echter wél de angel uit de onrust onder de bevolking gehaald, meent Chang, want “wat veranderd is, is de arrogante houding die hij in zijn nieuwjaarspersconferentie in januari ten toon spreidde”. In die periode overspoelde een stakingsgolf het land nadat de regering een nieuwe arbeidswet door het parlement had gejaagd. “Kim zat geheel geïsoleerd in zijn ambtswoning, maar hij heeft vervolgens persoonlijk een groot aantal mensen gebeld om er achter te komen hoe de bevolking eigenlijk over hem denkt”, aldus Chang. Dus zei Kim gisteren: “Van nu af aan zal ik beter naar het volk luisteren”, en boog hij nederig het hoofd.

Bestrijding van corruptie moest één van de pijlers worden van Kims beleid toen hij vier jaar geleden aantrad. Gisteren moest hij erkennen dat corruptie nog steeds aanwezig is. “Ik weet niet hoe ik jullie, de ingezetenen van ons land die zich bedrogen voelen, kan troosten”, aldus Kim gisteren.

    • Hans van der Lugt