Jim Courier tegen Nederland; Hingis heeft record Seles binnen bereik

ROTTERDAM, 26 FEBR. Martina Hingis kan eind volgende maand als jongste speelster ooit de eerste plaats op de wereldranglijst innemen. De Zwitserse passeert Steffi Graf als de Duitse niet deelneemt aan het toernooi in Key Biscayne.

Graf heeft last van een knieblessure. Ze moet drie tot vier weken rusthouden. De verwachting is dat ze pas in april haar rentree maakt. Ze kan dan haar punten van de vorig jaar gewonnen toernooien van Indiana Wells en Key Biscayne niet verdedigen. Deze week heeft de Duitse zich voorlopig afgemeld voor beide toernooien.

Als Graf inderdaad wegblijft, stijgt Hingis op 31 maart naar de eerste plaats van de ranglijst. De huidige nummer twee is dan zestien jaar, zes maanden en één dag oud. Ze passeert hiermee Monica Seles, die 17 jaar, drie maanden en 19 dagen was toen ze op de hoogste positie stond.

Bij de mannen is het record in handen van John McEnroe. Hij was 21 jaar en 15 dagen.

Hingis is dit jaar nog ongeslagen. Ze won de toernooien van Sydney, de Australian Open, Tokio en Parijs. Graf mocht zich in haar carrière al 373 weken de beste tennisster ter wereld noemen. De afgelopen 94 weken stond ze onafgebroken op de eerste plaats.

Jim Courier zal zeker spelen voor de Verenigde Staten, in de kwartfinale van de Davis Cup tegen Nederland. Dat zei ploegleider Tom Gullikson gisteren in Newport Beach. De wedstrijd is van 4 tot 6 april in Los Angeles.

Gullikson kon of wilde verder niets kwijt over de samenstelling van de Amerikaanse ploeg. Sommige topspelers zijn geblesseerd, anderen tonen weinig interesse voor het duel tegen Nederland. Over Courier liet de coach zich zeer lovend uit. “Zijn optreden in de openingsronde tegen Brazilië was fantastisch. Ik heb hem niet meer zo gedreven bezig gezien sinds hij de nummer één van de wereld was.” Courier staat momenteel achttiende op de wereldranglijst.

Sampras en Chang, de nummers een en drie van de wereld, vinden dat het Davis-Cupduel niet past in hun programma. Todd Martin is vermoedelijk niet beschikbaar. Hij is gisteren geopereerd aan een elleboog. André Agassi sukkelt met een enkelkwetsuur, terwijl Wimbledon-finalist MaliVai Washington last heeft van een knie. Bij Nederland heeft Richard Krajicek zich afgemeld.

Emilio Sanchez (32) is de nieuwe trainer van zus Arantxa. De nummer vier van de wereldranglijst hoopt met de hulp van haar broer, zelf een voormalige toptennisser, de nummer-éénpositie te heroveren.

“We proberen eerst haar opslag te verbeteren”, zei de elfde trainer uit haar loopbaan. De belangrijkste opdracht is echter het zelfvertrouwen van de Spaanse weer op te krikken. Het afgelopen jaar verliep teleurstellend voor Sanchez. Ze verloor de finales van Roland Garros, Wimbledon en de Olympische Spelen.