Het zilveren schijfje

Een goede, niet afgeprijsde compact disc is in Zwitserland gemiddeld twee keer zo duur als in de Verenigde Staten, 49 respectievelijk 26 gulden. In Nederland kost een cd 41 gulden, zo blijkt uit cijfers van de NVPI, de Nederlandse Vereniging van producenten en importeurs van beeld- en geluidsdragers.

Vrijwel alle net uitgebrachte albums komen op de markt als 'full-price' cd, de hoogste prijsklasse. Het grote verschil in prijs tussen de Verenigde Staten en Europa heeft volgens de NVPI te maken met de marktstructuur. In de VS profiteren muziekliefhebbers onder meer van de grootte van de markt, goedkopere distributie en lagere BTW-tarieven.

De relatief hoge prijzen voor cd's in Nederland schrijft de NVPI onder meer toe aan de vele speciaalzaken, die een breed en relatief kostbaar assortiment aanhouden, en het hoge BTW-tarief.

De fabricagekosten van een cd zijn de laatste jaren flink gedaald. Daarentegen zijn opnamekosten, royalty-betalingen aan artiesten en promotiekosten sterk gestegen. Op de verkoop van een cd maakt de winkelier een bruto winst van ruim 15 gulden, de platenmaatschappij van 3 gulden.

    • Marco van Baardwijk