Haitink krijgt 'Carte blanche'

AMSTERDAM, 26 FEBR. De Amerikaanse bariton Thomas Hampson en de Nederlandse dirigent Bernard Haitink verzorgen in de komende twee seizoenen de 'Carte blanche'-serie van het Amsterdamse Concertgebouw. Directeur Martijn Sanders wil daarna stoppen met de serie, waarin sinds het seizoen 1992-'93 Yo-Yo Ma, Gidon Kremer en Reinbert de Leeuw mochten organiseren wat zij wilden en die internationale navolging kreeg.

Maar Sanders staat open voor suggesties voor nieuwe kandidaten op topniveau.

Niet bekend

Thomas Hampson, die in mei 1995 tijdens het Mahler Fest en ook nog onlangs in Amsterdam grote indruk maakte met zijn liederenrecitals, zal tijdens het komende seizoen in de 'Carte blanche'-serie in zeven concerten optreden, begeleid door de pianist Wolfram Rieger en een aantal orkesten, zoals het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Valery Gergjev, het Radio Philharmonisch Orkest o.l.v. Lawrence Renes en het London Symphony Orchestra o.l.v. Michael Tilson Thomas.

Tijdens de concerten met zeer gevarieerd repertoire (van Verdi, Mahler en Ives tot musicals en een nieuw gecomponeerd stuk van Ron Ford) staan naast Hampson ook de zangers Barbara Bonney, Jerry Hadley, Roberta Alexander en Carol Vaness. Verder organiseert Hampson in de Kleine Zaal een symposium over de integratie van kunstvormen in de Jugendstil-periode en geeft hij een masterclass.

In de serie 'Grote solisten' zijn er in het komende seizoen optredens van Jessye Norman, Emmanuel Ax, Mitsuko Uchida, Anne-Sophie Mutter, Sabine Meyer en Cecilia Bartoli. De concerten van Uchida en Meyer in de Grote Zaal worden nog gevolgd door een ander optreden, zodat sprake is van een minifestival.

In de serie 'Wereldberoemde symfonie-orkesten' zijn er optredens van de Berliner Philharmoniker (met Abbado), de Wiener Philharmoniker (met Maazel), het Royal Philharmonic Orchestra (met Daniele Gatti), het European Union Youth Orchestra (met Haitink), het London Symphony Orchestra (met Tilson Thomas) en het Koninklijk Concertgebouworkest (met Chailly). In deze serie klinkt veel Mahler: de symfonieën nrs. 1, 2 en 5.

Het Concertgebouw organiseert in het komende seizoen in totaal 245 concerten, naast die van het Koninklijk Concertgebouworkest en de evenementen van impresario's. De serie Robeco-Zomerconcerten in juli en augustus telt dit jaar vijftig concerten en er zijn 48 Zondagochtendconcerten. De dit seizoen begon serie Jazzconcerten wordt voortgezet met optredens van o.a. Betty Carter, Toots Thielemans, Dee Dee Bridgewater en een 'Trumpet Summit'. In de zomer zijn er ook nog twee jazz-nachtconcerten: het Rosenberg Trio en 'Dutch Ladies of Jazz': Fleurine Verloop, Denise Jannah en Rita Reys.

Nieuw in de Kleine zaal is het 'Festival van tokkelinstrumenten' met muziek uit China, Japan, India, Turkije, het Midden-Oosten en Andalusië. In de Grote Zaal gaat de zesdelige serie 'Tijdgenoten' van het Schönberg Ensemble en het Asko Ensemble, met muziek van o.a. Kagel, Andriessen, Reich, Ives, Carter en de Hongaarse componist György Kurtág, die op uitnodiging van een aantal muzikale organisaties nu voor een periode van twee jaar in Amsterdam woont. Voor abonnementhouders wordt op vier woensdagmiddagen de gratis serie 'Voorproefconcerten' georganiseerd.