Forse winststijging British Aerospace

LONDEN, 26 FEBR.De winst voor belasting van British Aerospace (BAe), de grootste wapenfabrikant van Europa, is vorig jaar met 82 procent omhoog geschoten van 234 miljoen pond tot 425 miljoen pond (1,3 miljard gulden).

Zowel de civiele vliegtuigbouw als de defensiesector liet een duidelijke verbetering van de resultaten zien, zo heeft het Britse concern vanmorgen meegedeeld.

De omzet van BAe groeide met 12,5 procent tot 6,46 miljard pond. Daarvan kwam 87 procent uit het buitenland. Aan Australië werden voor 2,78 miljard gulden veertig trainingsvliegtuigen geleverd van het type Hawk. Met het Franse defebnsie- en communicatiebedrijf Lagardere werden de activiteiten op het gebeid van geleide-raketsystemene gebundeld.

Topman Richard Evans verwacht op grond van de goed gevulde orderportefeuille een verdere groei in de komende jaren. BAe had eind 1996 opdrachten voor een recordbedrag van 19,4 miljard pond tegen 17,1 miljard pond een jaar eerder.

In de defensiedivisie, het grootste onderdeel van het concern, steeg het bedrijfsresultaat met 14 procent tot 553 miljoen pond. De civiele vliegtuigbouw zit nog in de rode cijfers, maar het ging vorig jaar wel de goede kant op.

De deelneming van 20 procent in het Europese consortium Airbus Industrie levert winst op en het verlies bij de produktie van toestellen voor regionaal verkeer is afgenomen.