Fokker 70's van Alitalia komen terug met claim

ROME, 26 FEBR. Alitalia zal zijn vijf geleaste Fokker 70's aan de grond zetten en wil ze terugsturen naar Nederland, met daarbij een forse eis tot schadevergoeding omdat de vliegtuigbouwer het contract voor de levering van vijftien Fokker 70's niet kan nakomen.

Het besluit komt op een moment dat de Italiaanse staatsluchtvaartmaatschappij, die in enorme problemen verkeert, bezig is met een afslankingsoperatie. Alitalia komt over 1996 waarschijnlijk uit op zo'n 1,3 biljoen lire verlies, ruim 1,5 miljard gulden.

Over de hoogte van de gevraagde schadevergoeding wil de maatschappij geen mededelingen doen. Het financiële dagblad Il Sole 24 Ore schat dat het om enkele honderden miljoenen guldens gaat. Alitalia stelt dat vijf Fokkers te weinig is voor efficiënte exploitatie van de toestellen.

De vijftien Fokkers die Alitalia in september 1995 bestelde waren bedoeld om een nieuw netwerk van verbindingen op te zetten tussen middelgrote steden in Noord-Italië en de belangrijkste Europese steden. Het is nu onduidelijk wat Alitalia met deze geplande routes gaat doen. De maatschappij heeft onder druk van Brussel haar plannen moeten bijstellen. Alitalia hoopt op het groene licht van de Europese Commissie voor een kapitaalsuitbreiding van drie biljoen lire, ongeveer 3,6 miljard gulden. De helft daarvan moet komen van de staatsholding IRI, eigenaar van Alitalia. Deze heeft in juli al één biljoen lire overgemaakt. De andere 1,5 biljoen lire zou van de kapitaalmarkt moeten komen, maar het is onduidelijk wie geld wil stoppen in de noodlijdende maatschappij. In een poging de regelmatig terugkerende arbeidsonrust, die voor verdere verliezen zorgt, in te dammen, is met de vakbonden afgesproken dat het personeel een belang neemt in Alitalia.

Het saneringsplan dat de Italiaanse maatschappij heeft gepresenteerd aan de Europese Commissie, is niet openbaar gemaakt. Volgens berichten in de Italiaanse pers omvat het plan beperking van de geplande uitbreiding van de luchtvloot, opheffing van een aantal routes en ontslag voor in totaal rond de 2000 werknemers.