Finland voldoet aan EMU-eisen

HELSINKI, 26 FEBR. Finland is na Luxemburg het tweede land van de Europese Unie dat voldoet aan alle drie de eisen die gelden voor toelating tot de EMU, de Economische en Monetaire Unie. Het ministerie van Financiën in Helsinki liet gisteren weten dat vorig jaar al aan de criteria werd voldaan.

Bij Finland draaide het vooral om de vraag of het zijn staatsschuld voldoende kon verkleinen. Nu blijkt dat die schuld op 59,3 procent van het bruto binnenlands produkt ligt, terwijl de EMU- eis 60 procent bedraagt. Verder bedroeg het begrotingstekort van Finland vorig jaar 2,9 procent van het bnp. Voor deelname aan de EMU is 3 procent vereist. De inflatie ligt met 0,6 procent al enkele jaren onder het toegestane maximum. De Finse regering heeft sinds het land begin 1995 lid werd van de EU, steeds gezegd dat ze bij de eerste deelnemers aan de EMU wil horen. Ondanks de goede ontwikkelingen is de werkloosheid nog altijd groot. Eind vorig jaar was 15,3 procent van de beroepsbevolking zonder werk. Eind 1995 was dat 17,2 procent. (DPA)