CRESPELLE ALLA FIORENTINA (1 )

Over deze flinterdunne Italiaanse pannenkoekjes schreef ik al eerder op deze plaats. Zoals toen uitgelegd, beschouwen Italianen crespelle als verse pasta ook al is het geen deeg dat in water wordt gekookt maar beslag dat in een pan wordt gebakken. De gare lapjes deeg worden verwerkt als cannelloni of lasagne, hetgeen inhoudt dat ze met een vlees of groentevulling en toegedekt door een saus worden 'nagebakken' in de oven.

Bij deze Florentijnse versie bestaat de vulling uit een combinatie van ricotta en spinazie en de saus is een klassieke bechamel. De samenstelling van het beslag voor de crespelle varieert per streek. In het vorige recept bevatte het beslag veel eieren; ditmaal geef ik een lichte variant met minder eieren en weinig melk. Eenmaal bereid moet het beslag wel een uurtje rusten en ook de benodigde bechamel heeft tijd nodig om gaar te worden. Het is derhalve geen snel gemaakt gerecht maar wel een gerecht dat zich goed laat voorbereiden. Handig wanneer er vrienden komen eten. In Italië worden crespelle als eerste gang van de maaltijd geserveerd. Een gegrilld visje of vleesje erna is een plezierige aanvulling met apart misschien nog een seizoenssalade. Maar nu eerst de crespelle.

Voor 4 personen als voorgerecht:

85 gram bloem

1 ei + 1 eierdooier

2 eetlepels melk

1 eetlepel gesmolten boter

2 eetlepels versgeraspte parmigiano reggiano

zout en versgeraspte nootmuskaat

en verder: zonnebloem olie voor invetten bakpan

Roer in een kom ei en eierdooier door de bloem. Klop er met een garde geleidelijk 1 dl water en de melk bij. Klop de gesmolten boter en de parmigiano reggiano door het beslag en breng het op smaak met zout en nootmuskaat. Laat het beslag een uurtje rusten. Bak er acht pannenkoekjes van met een doorsnede van circa 16 cm en slechts enkele seconden aan de tweede kant gegaard zodat de crespelle mals blijven. Het recept voor de bechamel volgt spoedig.

    • Florine Boucher