Britse regering wil verkoop metrostelsel

LONDEN, 26 FEBR. De regerende Conservatieve Partij in Groot-Brittannië wil de Londense ondergrondse privatiseren, zo heeft minister van Verkeer George Young gisteren bekendgemaakt. Het plan wordt een hoofdpunt van het programma voor de parlementsverkiezingen, die uiterlijk op 22 mei moeten plaatsvinden.

Volgens Young zal het plan goed aanslaan bij de kiezers omdat de kwaliteit van de ondergrondse door particuliere investeringen zal verbeteren. Maar de Labour-partij, die in de opiniepeilingen een ruime voorsprong heeft, is ervan overtuigd dat de Conservatieven zich in eigen vlees snijden.

Volgens Labour-woordvoerder Andrew Smith beschouwen de kiezers privatisering van de ondergrondse als verkwanseling van openbaar eigendom en vrezen ze juist voor verslechtering van de dienstverlening. Labour heeft overigens niet uitgesloten particuliere bedrijven bij het beheer van de metro te betrekken.

Volgens berichten in de Britse pers zou privatisering van 'The Tube' de staat ongeveer twee miljard pond (ruim 6 miljard gulden) opleveren. Minister Young gaf overigens niet aan of de ondergrondse als geheel wordt geprivatiseerd of via stapsgewijze verkoop van afzonderlijke lijnen. De plannen moeten nog worden uitgewerkt.

De Londense metro vervoert dagelijks 2,7 miljoen passagiers via een net van elf lijnen met een gezamenlijke lengte van 390 kilometer en in totaal 248 stations. Het oudste deel dateert van 1863. De directie beklaagde zich er vorige week over dat de overheid veel te weinig geld steekt in het net. Daardoor zouden honderden projecten voor onderhoud en verbetering op de lange baan zijn geschoven.

De ondergrondse behoort met de posterijen tot de weinige diensten in Groot-Brittannië die nog in handen zijn van de overheid. Onder de Conservatieven kwamen de spoorwegen, de telefonie en de gas-, water- en elektriciteitsbedrijven in particulier bezit. (AFP, Reuter)