Bommen zorgen voor nieuwe onrust Xinjiang: 4 doden

PEKING, 26 FEBR. Bij drie bomaanslagen in Urumqi, de hoofdstad van de Westchinese provincie Xinjiang, zijn gisteren ten minste vier mensen om het leven gekomen. Zestig anderen zouden zijn gewond geraakt. Dat hebben de Chinese autoriteiten en inwoners ter plaatse bevestigd.

De drie tijdbommen ontploften vrijwel tegelijkertijd in verschillende delen van de stad, op de dag dat in Peking de herdenkingsceremonie plaatshad van de vorige week overleden leider Deng Xiaoping. De plaatselijke autoriteiten gaan er vanuit dat de aanslagen het werk zijn van moslim-separatisten.

Onder de gewonden zouden zich veel schoolkinderen bevinden. Volgens ziekenhuispersoneel in Urumqi, bereikt door het Amerikaanse persbureau Associated Press, gingen de bommen, die allen in openbare bussen waren geplaatst, af op het moment dat de scholen uitgingen. Eén van de bommen was in een volle bus geplaatst en ging af in het hart van de stad, de andere aanslagen gebeurden in rustiger delen van de stad.

Xinjiang is een overwegend door Oeigoeren - Turkssprekende moslims - bevolkte regio, waar de afgelopen jaren regelmatig onlusten hebben plaatsgehad. Veel Oeigoeren voelen zich beperkt in hun religieuze vrijheid en strijden voor een onafhankelijke staat. De Oeigoeren verwijten de centrale regering in Peking een actief migratiebeleid dat de 'verchinezing' van Xinjiang tot doel heeft. In totaal bestaat 38 procent van de bevolking uit Han-Chinezen. Veertig jaar geleden was dat 15 procent.

Begin deze maand hadden in Yining, aan de grens met Kazachstan, eveneens onlusten plaats. Moslim-jongeren gingen toen massaal de straat op om te protesteren tegen de Han-Chinese aanwezigheid. Daarbij zouden ten minste tien Han-Chinezen zijn gedood en 198 zijn gewond geraakt.

De toeneming van ongeregeldheden de afgelopen tijd is het gevolg van een vorig jaar april gesloten overeenkomst, waarbij de politieke leiders van Rusland en de aangrenzende landen Kazachstan, Kirgizië en Tadjikistan, China beloofd zouden hebben hard op te treden tegen Oeigoerse ballingen die zich bezighouden met de onafhankelijkheidsstrijd. Op verschillende plaatsen in Xinjiang hadden vervolgens onlusten plaats, waaronder bomaanslagen op moslim-leiders die pro-Peking zouden zijn.

Naar verluidt heeft de Chinese president Jiang Zemin afgelopen vrijdag contact gehad met zijn ambtgenoot uit Kazachstan over de aanpak van de Oeigoerse separatisten. Diplomaten in Peking hebben een ontmoeting tussen Jiang en Nazerbajev bevestigd, maar volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken is de Kazachse president slechts op vakantie geweest in Zuid-China.