'Bedrog Nomura in Australië'

SYDNEY, 26 FEBR. De Australische Securities Commission, die toezicht houdt op de beurs, heeft vervolging ingesteld tegen de Japanse investeringsbank Nomura wegens manipulaties op de aandelenmarkt. Het vergrijp zou vorig jaar hebben plaatsgehad.

Volgens de Australische toezichthouder heeft Nomura bewust een verkeerde indruk gewekt over vraag en aanbod om verwarring op de aandelenmarkt te zaaien. Op 29 maart 1996 verkocht Nomura vlak voor het sluiten van de markt voor 600 miljoen Australische dollar aan aandelen en liet 12.844 termijncontracten aflopen, waardoor de aandelenprijzen met 26 punten daalden en termijncontracten ongeveer net zoviel in waarde terugvielen. Volgens de commissie was Nomura betrokken bij zogenoemde 'wash trading', dat wil zeggen handel in aandelen waarbij Nomura zowel koper als verkoper is. (AP)