Arrestaties na grote vechtpartij

ROTTERDAM, 26 FEBR. Vijftig neonazi's en tientallen Marokkanen zijn gisteravond in Rotterdam-Zuid met elkaar slaags geraakt. Vier van hen zijn gearresteerd en twee vechtersbazen raakten gewond. De politie nam honkbalknuppels, messen, een luchtdrukwapen en een neppistool in beslag. Dat zegt een woordvoerder van de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond.

Aanvankelijk wist de politie de knokpartij te voorkomen, maar korte tijd later raakten de twee groepen alsnog slaags op de Wolphaertsbocht en in de Boergoensestraat.

De neonazi's, volgens de politie een groep skinheads, namen het initiatief, nadat de Marokkanen een blank meisje zouden hebben lastiggevallen. De neonazi's uit Rotterdam-zuid vormen een vaste groep aanhangers van het Rotterdamse CP'86-raadslid M. Freling. Zij waren volgens een ooggetuige in het bezit van neonazistisch propagandamateriaal, waaronder foto's van Adolf Hitler.

De jongeren hadden honderdtwintig stickers bij zich van de NSDAP/AO, een club van de Amerikaanse neonazi G. Lauck. Deze zit een straf uit in Duitsland wegens het verzenden van nazipropaganda naar Duitsland. Hij streeft naar de heroprichting van de partij van Hitler. De NSDAP/AO werkt nauw samen met het Aktiefront Nationale Socialisten in Nederland. Verschillende CP'86-leden zijn lid van deze radicale extreem-rechtse organisatie.

De skinheads uit Rotterdam-zuid zijn vaker betrokken geweest bij geweld tegen allochtonen. Een van hen zit vast in verband met de mishandeling van een asielzoeker na afloop van een congres van CP'86 in november in Rotterdam-zuid. De groep zou ook betrokken zijn bij de mishandeling van een Hagenaar van Hindoestaanse afkomst een week later in Schiedam. (ANP)