Werknemers Avebe staken ook in Ter Apelkanaal

TER APELKANAAL, 25 FEBR. De staking bij het Groningse aardappelzetmeelconcern Avebe heeft zich uitgebreid tot de locatie in Ter Apelkanaal. De zeshonderd werknemers gingen vanmorgen niet aan het werk.

De acties bij Avebe begonnen gistermorgen met een wilde staking bij de locatie in Foxhol, waar zevenhonderd mensen werken. De vakbonden namen de wilde staking over. Ook op de twee andere produktielocaties in Veendam en Gasselternijveen (beide 150 werknemers) heeft het personeel zich voor een staking voor onbepaalde tijd uitgesproken, maar de bonden zeggen wegens “het verrassingseffect” nog niet wanneer dit gebeurt.

De actievoerders eisen in verband met een aanstaande reorganisatie een werkgelegenheidsgarantie voor alle werknemers. De directie weigert die garantie omdat er een studie naar de plannen loopt. Pas op 10 maart wil de directie met de bonden overleggen. Deze datum is volgens de bonden gekozen omdat die samenvalt met het einde van de aardappelcampagne, de aanvoer en verwerking van aardappelen. De bonden vermoeden dat meer dan 300 arbeidsplaatsen op het spel staan.

De directie heeft nog geen poging tot toenadering gedaan. Volgens een FNV-woordvoerder zijn personeelsleden gisteravond telefonisch gesommeerd weer aan het werk te gaan. “Dat is een nieuw fenomeen bij Avebe. Dit tekent de verhoudingen”, aldus de woordvoerder. Naast de Industriebond FNV en de Industrie- en Voedingsbond CNV steunt ook de Unie de staking. De bond voor hoger personeel VHP wil de reorganisatieplannen afwachten.

De onrust bij Avebe ontstond na een interview met de nieuwe directievoorzitter A.J. Zoomers in het personeelsblad Z-Mail. Zoomers zegt daarin dat Avebe, ondanks een netto winst van 44,5 miljoen gulden in het boekjaar 1995/1996, te kwetsbaar is omdat het bedrijf sterk afhankelijk is van schommelingen in prijs en afzet. Hij wil zich concentreren op de keten van 'zand tot klant'. “Al onze activiteiten moeten direct aan dit proces ten dienste staan en op die manier bijdragen aan onze totale concurrentiekracht”, aldus Zoomers.