Vastgoed van Rabo/Robeco apart gezet

UTRECHT, 25 FEBR. Rabobank en Robeco Groep brengen hun vastgoedactiviteiten onder in een aparte rechtseenheid om problemen met de Amerikaanse wetgeving te voorkomen. Dit hebben beide partijen vanmiddag bekend gemaakt bij de ondertekening van het overnamecontract.

Rabobank Nederland koopt de helft van de aandelen van Robeco Groep en krijgt bovendien een optie om binnen vier jaar de resterende aandelen van deze nieuwe beheersmaatschappij te kopen. De totale verkooprijs voor de overname van Robeco Groep, de beheerder van een groot aantal beleggingsfondsen, is 1,115 miljard gulden. Rabobank betaalt voor de eerste helft 530 miljoen gulden, waardoor voor de tweede tranche nog 585 miljoen gulden overblijft.

Of de Rabobank de optie ook werkelijk uitoefent, hangt af van het succes van de samenwerkingsovereenkomst. Dit is het geval wanneer de combinatie in het jaar 2001 een bedrag van 150 miljard gulden aan belegd vermogen beheert. Robeco heeft nu 83 miljard gulden onder beheer en is daarmee de op een na grootste particuliere belegger in Nederland na ABN Amro. Rabobank beheert nu (inclusief de gelden van verzekeringsdochter Interpolis) ongeveer 30 miljard gulden, waarvan ongeveer 12 miljard via de Rabo is belegd in Robeco-fondsen.

Rabobank Nederland en Robeco Groep kondigden vorig jaar juni aan te willen samenwerken op het gebied van vermogensbeheer, een snel groeiende en winstgevende actviteit in de financiële wereld. De omvang van Robeco was toen nog 75 miljard gulden, het bedrag dat als basis dient voor het streefgetal van 150 miljard. “Omvang wordt steeds belangrijker in onze markt; als je niet groot genoeg bent, word je niet gekozen door de klant”, lichtte Robeco-voorzitter P. Korteweg vanmiddag toe: “Je moet succesvol beleggen en je moet lokaal aanwezig zijn. Via een aantal gerichte overnames, waarvoor Rabo het geld op tafel legt, zullen wij dat doen.”.

Een belangrijk obstakel bij de besprekingen over de overname van Robeco door Rabo werd gevormd door de vastgoedactiviteiten van Robeco in de Verenigde Staten. Binnen Robeco functioneert RoProperty Services als beheermaatschappij voor de vastgoedactiviteiten, met als belangrijkste klant het vastgoedfonds Rodamco. De Amerikaanse wetgeving verbiedt echter dat een bank zoals Rabo ook actief is in onroerend goed.

Het probleem is opgelost door RoProperty op een grotere afstand te zetten van Robeco Groep. Niet langer houdt Robeco het volledige belang in Roproperty, maar slechts 5 procent; de rest is in handen van Rodamco (60 procent) en derden (35 procent). Daarnaast krijgt Robeco in de raden van commissarissen en directies van RoProperty en Rodamco slechts een minderheid.

De verkoop van Robecam, waarin 16 beleggingsfondsen van Robeco een belang hadden, heeft een boekwinst van 350 miljoen gulden opgeleverd. De opbrengst is voledig ten goede gekomen aan deze beleggingsfondsen.