Turkse chef staf wil banden met Israel aanhalen

TEL AVIV, 25 FEBR. De Turkse chef staf, generaal Ismail Hakki Karadayi, is gisteren een officieel bezoek aan Israel begonnen dat de groeiende onderlinge militaire samenwerking - onder een moslim-fundamentalistische premier in Ankara - weerspiegelt. Hij legde allereerst een krans in Yad Vashem, het monument in Jeruzalem ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust.

Israelische piloten oefenen reeds enige tijd in Turkije. Volgens de Jerusalem Post stelt Turkije de Israelische luchtmacht in staat vanuit het Turkse luchtruim Iran en Syrië te bespioneren. Israel zal volgens deze krant Turkije helpen de lange Turkse grenzen met Syrië en Iran beter te controleren.

In een vraaggesprek met de krant Ha'arets gisteren onderstreepte de Turkse chef staf dat Turkije de samenwerking met Israel op militair en veiligheidsgebied wil versterken. Op de vraag of zijn bezoek aan Israel geen onrust zaait in moslim-fundamentalistische kringen in Turkije antwoordde hij: “Het seculiere en democratische karakter van de Turkse republiek is in de grondwet verankerd en kan niet worden veranderd. De buitenlandse politiek van Turkije heeft een meervoudig karakter. In het kader daarvan streeft Turkije ernaar ook zijn banden met Israel nauwer aan te halen, zoals met alle landen in het gebied. Het feit dat beide landen de enige democratieën in het Midden-Oosten zijn en beide landen dezelfde opvatting hebben over veiligheidsproblematiek, vergemakkelijkt het aanhalen van de betrekkingen.” Volgende maand komt de Turkse minister van Defensie naar Jeruzalem.