Tienduizend genodigden nemen afscheid van Deng

PEKING, 25 FEBR. Met een bijeenkomst van tienduizend genodigden in de Grote Hal van het Volk, heeft China's communistische elite vanmorgen afscheid genomen van Deng Xiaoping. China's laatste revolutionaire leider overleed woensdag op 92-jarige leeftijd aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson en een longontsteking. Hij werd gisteren in besloten kring gecremeerd.

President Jiang Zemin, een protégé van Deng en de enige spreker tijdens de plechtigheid die iets langer duurde dan een uur, sprak hevig geëmotioneerd over de verdiensten van Deng. “Het Chinese volk houdt van kameraad Deng Xiaoping, bedankt kameraad Deng Xiaoping, rouwt om kameraad Deng Xiaoping en koestert de herinneringen aan kameraad Deng Xiaoping, omdat hij zijn gehele leven heeft gewijd aan het Chinese volk”, aldus Jiang. De aanwezigen, waaronder de vrouw en vijf kinderen van Deng, bleven gedurende de toespraak van Jiang, die vijftig minuten duurde, staan.

De plechtigheid was sober en eenvoudig, overeenkomstig de wensen van Deng, die een uitgesproken afkeer had van een verheerlijking rondom zijn persoon. Op het podium, voor de volgepakte zaal, was de urn met de as van Deng opgesteld, met daarover de rode vlag van de communistische partij gedrapeerd. Aan weerszijde daarvan stonden grote bloemstukken opgesteld van familieleden en de polit-bureauleden. Boven dat alles hing een enorm portret van de patriarch met een lach op zijn gezicht.

De aanwezigen, in donkere kostuums of militaire uniformen, met witte bloemen op de revers gespeld, bogen, overeenkomstig de Chinese traditie van respect, driemaal in de richting van de urn. Een militair orkest speelde voorafgaand aan de plechtigheid het Chinese volkslied en sloot de bijeenkomst af met de Internationale. Na afloop van de ceremonie is de as van Deng uitgestrooid boven zee.

Gedurende de ceremonie, die rechtstreeks werd uitgezonden door alle Chinese televisienetten, hield de politie belangstellenden weg van het Plein van de Hemelse Vrede, waaraan de Grote Hal van het Volk is gelegen. Zodra het Plein weer werd vrijgegeven, legden honderden rouwenden bloemen aan de voet van het Monument voor de Helden van het Volk. De politie hield de mensen, in tegenstelling tot de afgelopen dagen, niet tegen, maar haalde de bloemen direct weer weg. In 1989 leidde massale rouw om de dood van de gevallen partijchef Hu Yaobang tot pro-democratische protesten op het plein, die uiteindelijk met toestemming van Deng, bloedig werden neergeslagen.