Schilderijen in Gents Museum beschadigd

BRUSSEL, 25 FEBR. Een onbekende heeft dit weekeinde vijf schilderijen in het Museum voor Schone Kunsten in Gent zwaar beschadigd. De zeventiende-eeuwse schilderijen zijn met een scherp voorwerp bekrast.

Het vandalisme is zondag tegen sluitingstijd van het museum ontdekt. De beschadigde schilderijen zijn van Pieter Breughel de Jonge, Jan Breughel, Roelandt Savery en Jacques Foucquier. Het kostbaarste schilderij is de Bruiloftsdans van Pieter Breughel, dat op zo'n anderhalf miljoen gulden wordt getaxeerd. In het Gentse museum hangen kostbaarder werken, als De Kruisdraging van Jeroen Bosch.

Het Gentse museum heeft al vele jaren een groot gebrek aan beveiliging.

Volgens conservator Robert Hoozee bestond het toezicht zondag uit één medewerker voor kaartverkoop en drie suppoosten in de zalen. Dat geeft bezoekers ruimschoots de gelegenheid om zonder toezicht door de 24 zalen te zwerven. Electronische beveiliging is er overdag ook niet in het museum. De schilderijen zijn slechts voorzien van micro-cellen, die dienen om de opsporing na diefstal te vergemakkelijken.

Op het ogenblik wordt in het kader van een grote verbouwing voor ongeveer anderhalf miljoen gulden electronische beveiliging in het museum aangebracht. Sinds enkele jaren is het museum 's nachts wel electronisch tegen inbraak beveiligd. Daarvoor was het nog mogelijk 's nacht via een zijdeur die van een eenvoudig slot was voorzien in het depot van het museum door te dringen. Een museummedewerker verzocht bij zulke gelegenheden niet verder te vertellen dat het museum niet over een alarmsysteem beschikte.

De schilderijen in het Gentse museum zijn eigendom van de stad Gent. Ze zijn niet verzekerd. Zondag heeft het museum in totaal 164 bezoekers gehad. Dat betekent dat het zeer stil is geweest in het museum en de vandaal gemakkelijk de krassen in de schilderijen kon aanbrengen zonder dat medebezoekers het zagen.

De restauratie zal vermoedelijk vele maanden kosten. Betwijfeld wordt of de schade aan het schilderij Landschap met struisvogels van Savery geheel kan worden hersteld. De restauratiekosten worden geschat op enkele honderdduizenden guldens. De vandaal heeft niet in het wilde weg op de schilderijen gekrast, zo zijn op een Studie van Jan Breughel de strepen alleen door dieren getrokken en is er niets gebeurd met een werk van Rubens dat hing in een zaal waar de vandaal wel is geweest.

    • Ben van der Velden