Rupert Murdoch slaat slag in VS

SYDNEY, 25 FEBR. Mediagigant News Corp. van Rupert Murdoch verwerft zich een belangrijke positie in de Amerikaanse satelliettelevisie door de koop van vijftig procent van EchoStar Communications. News Corp betaalt volgens een bekendmaking een miljard dollar voor de participatie.

Volgens News Corp krijgt de Amerikaanse telecommaatschappij MCI 20 procent van het 50-procentsaandeel van News Corp in Echo Star in handen.

De nieuwe alliantie kan 500 kanalen voor digitale televisie en hele reeks informatie- en telewinkeldiensten aanbieden. Volgens News Corp, dat later dit jaar met haar AskyB 200 kanalen digitale satelliet-tv in de Verenigde Staten lanceert, ontstaat nu een “krachtige concurrentie” in de Amerikaanse markt voor abonnee-tv.

EchoStar maakt en distribueert wereldwijd produkten voor satelliettelevisie. Het hoofdkwartier van de alliantie tussen AskyB en Echo Star, dat de naam Sky krijgt, wordt gevestigd in Englewood (Colorado), waar Echo Star is gevestigd. Echo Star heeft twee satellieten in omloop en de lancering van een derde is voor later dit jaar gepland. Volgens het blad Financial Times wordt topman Charlie Ergen van Echo Star directeur van Sky, terwijl Rupert Murdoch voorzitter wordt.

Echo Star heeft toegang tot 91 frequenties voor digitale transmissie, waarvan elk kan worden gebruikt voor meer kanalen door digitale compressie. Concurrent DirectTV (eigendom van General Motors), de huidige marktleider in de VS, heeft 54 van dergelijke DBS-frequenties. AskyB van Murdoch heeft er 28. DirectTV heeft momenteel 2,3 miljoen abonnees. Daarnaast is met satelliet-tv onder meer nog Primestar actief, waarvan een consortium van kabelmaatschappijen onder aanvoering van TCI van magnaat John Malone de leiding heeft. (AP)