'Petrochemie blokkeert akkoord EU-Golf'

DUBAI, 25 FEBR. Een sterke lobby van de petro-chemische industrie in de Europese Unie blokkeert de oprichting van een douane-unie tussen zes Golfstaten en de EU. Dit heeft de secretaris-generaal van de Parlementaire associatie voor Euro-Arabische samenwerking, Jean-Michel Dumont, gisteren tegenover een verslaggever van het persbureau Reuter in Dubai, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, verklaard.

De lobby van de grote Westeuropese chemiebedrijven heeft volgens Dumont vooral gehoor gevonden bij het Europees Parlement. Niettemin verwacht hij dat er volgend jaar toch een akkoord wordt bereikt tussen de EU en de Samenwerkingsraad voor de Golf (Saoedi-Arabië, Koeweit, Bahrein, Qatar, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten).

Vorige week kwamen vertegenwoordigers van de EU en de zes Golfstaten bijeen voor een periodiek overleg over oprichting van een douane-unie, maar een akkoord werd niet bereikt. In april vorig jaar is afgesproken dat de douane-unie, die een einde moet maken aan de importheffingen van de EU op produkten uit de Golfregio, binnen twee jaar van start moet gaan.

“Na tien jaar van intensieve gesprekken is het Europese systeem van importheffingen, waarmee de EU haar markt beschermt, nog steeds het belangrijkste obstakel voor een akkoord”, aldus Jean-Michel Dumont. Hij onderstreepte dat de Golfstaten, die een diversificatie van hun economieën nastreven om niet meer alleen afhankelijk te zijn van export van ruwe olie, hun petrochemische industrie sterk willen laten groeien. Europese chemiebedrijven zien dat als een bedreiging als het systeem van importheffingen wordt afgeschaft. “Maar de produktiekosten in de basis-chemie zijn in de Golfstaten veel lager dan in West-Europa. Wat de kosten betreft kunnen de Europeanen niet met de Golfregio concurreren”. Volgens Dumont, die met zijn associatie 97 leden in het 626 leden tellende Europarlement vertegenwoordigt zullen de lange-termijnvoordelen van een handelsakkoord de korte-termijnnadelen voor de Europese industrie ruimschoots compenseren.