Palestijnen: praten over bouw bij Jeruzalem

TEL AVIV, 25 FEBR. Feisal Husseini, de Palestijnse leider in Oost-Jeruzalem, heeft vanmorgen een beroep op de regering-Netanyahu gedaan om met de Palestijnse autoriteiten overleg te plegen over de aangekondigde bouw van de grote joodse wijk Har Homa, in het zuiden van Jeruzalem.

“In vredestijd worden geschillen aan de onderhandelingstafel opgelost. Oorlog is een andere zaak”, zei hij. Husseini wees erop dat de bouw van deze wijk het zuidelijk deel van de Westelijke Jordaanoever van het noordelijk deel afsnijdt, en daardoor ernstige gevolgen heeft voor de Palestijnse economie.

Premier Netanyahu en Jeruzalems burgemeester, Ehud Olmert, zijn gisteren overeengekomen dat morgen zal worden besloten zo spoedig mogelijk met de bouw van de eerste fase van de geplande 6.500 woningen bij Har Homa te beginnen. Om de Palestijnse woede te sussen zullen volgens Olmert eveneens 3.500 woningen voor de Arabische bevolking worden gebouwd. De 'Raad voor Verdediging van Palestijns Land'' in Bethlehem heeft voor vandaag al demonstraties tegen de nieuwe Israelische bouwplannen in Jeruzalem aangekondigd.

Yoram Gaon, lid van de Jeruzalemse gemeenteraad en één van Israels populairste zangers, heeft vrijdag in een goed beluisterd radioprogramma een gepleit voor samenspraak met de Arabieren over de bouw in Jeruzalem. “Natuurlijk kunnen we met ons hoofd tegen de muur lopen door de joodse wijk bij Har Homa (berg-muur) te bouwen. Ik zeg dat omdat ik zo ontzettend verliefd ben op Jeruzalem. Die stad is van mij. Ik wil haar vreedzaam houden.”

Yoram Gaon schetste een beeld van langdurige discriminatie van de Arabische bevolking van Jeruzalem sedert het oostelijke stadsdeel in juni 1967 in Israelische handen viel. Met officiële cijfers uit het gemeente-archief als richtlijn vroeg hij om begrip voor de oplopende woede van de Jeruzalemse Arabieren over hun achterstelling die tot een uitbarsting kan komen als de bouw begint. Jeruzalem telt thans 550.000 inwoners, van wie 170.000 Arabieren. Sedert 1967 tot begin dit jaar zijn er 150.000 joden bijgekomen, voor wie rond 35.000 woningen zijn gebouwd op 2.300 hectare land dat van de Arabieren werd onteigend. In dezelfde periode werden volgens Yoram Gaon voor de Arabieren slechts 500 woningen gebouwd. “Dat is gedaan om de joodse meerderheid op 78 procent te houden en de Arabische minderheid op 28 procent”, legde hij uit.