Officieren Zaïre kiezen kant rebellen

KINSHASA, 25 FEBR. Negen hoge officieren van het Zaïrese leger zijn overgelopen naar de rebellen die aansturen op de val van president Mobutu. Dat zei een van hen, een kolonel, gisteren in Brazzaville, de hoofdstad van buurland Kongo.

Niet bekend

De woordvoerder van de negen, die zich bekend maakte als Anti, zei dat intussen honderden officieren en soldaten zich hebben aangesloten bij de opstandelingen. Zij zouden zijn gedemoraliseerd door jaren achterstallige soldij en beroerde levensomstandigheden. De officieren, zei Anti, waren vooral gefrustreerd door de ondoorzichtige commandostructuur. Bevelen komen zowel van de top van de strijdkrachten als van een 'ondergronds' commando in de entourage van president Mobutu, waardoor de legerleiding te velde volledig gedesoriënteerd is geraakt. “De kracht van Kabila is dat hij steun geniet onder de bevolking en - vooral - onder het grootste deel van de regeringstroepen”, aldus kolonel Anti. Officiële woordvoerders in de hoofdstad Kinshasa erkennen dat de rebellen met de inname, afgelopen zaterdag, van het mijnstadje Kalima, belangrijk zijn gevorderd op weg naar Kisangani, de op twee na grootste stad van Zaïre en het hoofdkwartier van het regeringsleger in het noordoosten.

De president van Zuid-Afrika, Nelson Mandela, blijft zich intussen inspannen om de strijdende partijen in Zaïre rond de tafel te krijgen. Hij wilde gisteren niet ingaan op de vraag of afgezanten van Mobutu en Kabila elkaar dit weekeinde in Kaapstad hebben ontmoet, zoals eerder was aangekondigd, maar zei wel dat er 'belangrijke vooruitgang' is geboekt bij de voorbereidingen voor vredesbesprekingen. Kabila vloog vanmorgen naar Zuid-Afrika voor overleg met Mandelas regering, zo meldde een militaire bron in het gebied, die beklemtoonde dat de rebellenleider niet zal spreken met officiële vertegenwoordigers uit Kinshasa. (AP, Reuter)