Neeskens ook onder Rab blij met bijrol

NOORDWIJK, 25 FEBR. “Hier zit ik dan.” Met deze onthullende mededeling introduceerde Jan Rab, de bondscoach-voor-een-wedstrijd zich gisteren in hotel Huis ter Duin waar het Nederlands elftal zich verzamelde voor de oefeninterland van morgen in Parijs tegen Frankrijk. Veel meer had de jeugdtrainer van de KNVB niet te melden.

Eén keer mag Rab de van een darmoperatie herstellende Guus Hiddink vervangen. Ooit droomde hij ervan deze veeleisende functie te mogen vervullen. “Ik zou op m'n 53ste bondscoach worden. Die droom komt nu inderdaad op deze leeftijd uit, al is het voor één keer.” Rab is ook coach van de zaterdag-eersteklasser DOVO. Hiddink heeft op zijn ziekbed de selectie samengesteld en de opstelling bepaald. “Maar de coaching doe ik”, benadrukt Rab voor alle duidelijkheid.

Terwijl de Schiedammer het belang aangeeft van de oefensessie tegen het gastland van het WK '98, zit iets verder in de zaal Johan Neeskens op een bescheiden plekje toe te luisteren. Was het niet logisch geweest als de assistent-bondscoach morgen in Parc des Princes de honneurs zou hebben waargenomen? De voormalige stervoetballer lacht verlegen als hij met die gedachte wordt geconfronteerd. “Ik heb natuurlijk niet de vereiste papieren”, zegt hij.

Neeskens beschikt over het diploma Oefenmeester I. Alleen 'Coach Betaald Voetbal' is in Nederland hoger. Voor één keer had hij zonder problemen als leider van Oranje kunnen fungeren. Hiddink heeft kennelijk anders besloten. “Het was geweldig geweest als ik het elftal eenmalig had kunnen overnemen, maar ik maak er geen probleem van. Ik vind het al prachtig om erbij te zijn. Ik volg nu de cursus Coach Betaald Voetbal en dat is nogal pittig. Logisch, want het is een van de betere opleidingen van de wereld. Ze maken hier wel een halve dokter van je.”

Neeskens is ook als mental coach van Oranje nog steeds dezelfde gedreven persoon van vroeger. Dat bleek weer eens toen Michael Reiziger wat later arriveerde omdat hij in Milaan zijn vliegtuig had gemist. Neeskens: “Daardoor moest hij nog het loopprogramma afwerken dat we met de groep op het strand hadden gedaan. Ik zei: Zorg maar dat je over anderhalf uur klaar staat, dan ga ik nog wel even met je mee.”

Neeskens offerde zich onlangs ook min of meer op door kwartier te maken in Bursa, waar het Nederlands elftal op 2 april tegen Turkije aantreedt. Dat was een zware tocht, vooral door de autorit naar Dezinli waar Turkije een vriendschappelijke interland tegen Finland speelde (1-1). “Dat ging soms over levensgevaarlijke wegen met overal autowrakken langs de weg.”

Het is Neeskens wel duidelijk geworden dat de Turken uit oogpunt van psychologische oorlogsvoering de interland tegen Nederland niet in een grote stad als Istanbul of Izmir willen spelen. Bursa heeft wel een vliegveld, maar daar mogen geen grote toestellen landen. “De Turken willen ons kennelijk dwingen tot een busreis van vier uur. Anders kan ik niet begrijpen waarom ze in een stadion van tienduizend toeschouwers spelen, terwijl er in Istanbul en Izmir accommodaties zijn met een capaciteit van tachtigduizend bezoekers. Maar wij hebben daar al wat op gevonden”, grijnst hij. Oranje zal vermoedelijk met een klein vliegtuig een binnenlandse vlucht maken.

De voormalige vedette van Ajax en Barcelona, die nog een contract heeft bij de KNVB tot en met het WK van 1998, maakt weinig woorden vuil aan het bericht dat Dennis Bergkamp wegens vliegangst bij Hiddink heeft afgezegd voor de interlands tegen Turkije én San Marino (30 april). “Zijn collega's doen er niet moeilijk over. Daar gaat het om. Ik heb in mijn loopbaan wel meer spelers meegemaakt die niet durfden te vliegen. Bij Ajax waren dat Sjaak Swart en Velibor Vasovic. Maar ook bij Barcelona was er een aantal dat angst had in een vliegtuig. De meesten stapten echter wel in. Maar ze waren dan lijkbleek in hun gezicht en als het toestel een keer schudde maakten ze duizend kruistekens.”

Neeskens bewaart aan Parc des Princes bijzondere herinneringen. In 1981 speelde hij daar immers zijn laatste interland. Destijds werd hij door bondscoach Kees Rijvers in de nadagen van zijn loopbaan teruggeroepen in een desperate poging Nederland naar het WK in Spanje te loodsen. Een prachtige vrije trap van Platini, waarbij Hans van Breukelen de verkeerde hoek dekte, maakte een einde aan alle illusies. Het Nederlands elftal zou met 2-0 verliezen. “De Fransen hadden toen een sterk elftal met Rocheteau en Six, en nu bezitten ze weer een team met verschrikkelijk veel talent. Gezien dat hoge niveau maken ze te weinig doelpunten. Maar de verdediging geeft bijna geen kans weg.”

    • Erik Oudshoorn