Moskou: vooruitgang in relatie met NAVO

OSLO, 25 FEBR. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Jevgeni Primakov, heeft gisteren publiekelijk verklaard dat Rusland en de NAVO vooruitgang hebben geboekt in de onderhandelingen over een document dat hun relatie moet regelen. Tegelijkertijd hekelde hij de uitbreiding van de NAVO, die volgens hem nieuwe scheidslijnen in Europa aanbrengt.

“Ik denk dat ik kan zeggen dat er vooruitgang te zien is bij de discussies over een aantal onderwerpen die betrekking hebben op de relatie tussen de NAVO en Rusland”, zei Primakov op een persconferentie in Oslo over zijn gesprek zondagavond met NAVO-secretaris-generaal Solana. “Deze vooruitgang heeft nog geen krachtige vorm aangenomen, maar we kunnen gematigde optimisten zijn.”

Primakov was vanuit Brussel, waar hij geweigerd had met verslaggevers te praten, voor een tweedaags bezoek naar Oslo gevlogen. Noorwegen is de enige NAVO-lidstaat dat een landsgrens met Rusland deelt. Primakov zal begin maart met Solana verder onderhandelen, vóór de top van de Amerikaanse president, Clinton, en zijn Russische ambtgenoot Jeltsin in Helsinki.

De Amerikaanse regering heeft gisteren een rapport uitgebracht, waarin staat dat de uitbreiding van de NAVO tot het jaar 2009 35 miljard dollar zal kosten. Om aan te geven dat de Verenigde Staten er relatief goedkoop vanaf komen, schrijft de regering dat Washington hiervan slechts 1,5 tot twee miljard dollar hoeft bij te dragen. Het gezamenlijke rapport van het State Department en het Pentagon schat dat de totale kosten zullen schommelen tussen de 27 en 35 miljard dollar. De denktank Rand Corporation raamde dit bedrag eerder op 42 miljard dollar. Het Budgetkantoor van het Congres gaat uit van 100 tot 200 miljard dollar.

De NAVO wil op een top in Madrid in juli de eerste nieuwe leden uit het vroegere Oostblok voor onderhandelingen uitnodigen. Polen, Tsjechië en Hongarije maken nu de meeste kans. Amerikaanse regeringsfunctionarissen wilden gisteren niet zeggen op hoeveel potentiële nieuwe leden zij hun berekeningen hebben gebaseerd.

(Reuter, AP)