Mitsubishi neemt import in eigen hand

Niet bekend

HNG, dat sinds het midden van de jaren zeventig importeur is voor Nederland van Mitsubishi personenauto's en bedrijfswagens, is een dochter van Abemij Holding, waartoe ook Hyundai-importeur Greenib Car behoort. Vrijdag is het personeel van HNG ingelicht over de voorgenomen verkoop.

Mitsubishi wil door de overname meer greep krijgen op de Nederlandse markt, waar het aandeel van Mitsubishi de afgelopen jaren is afgekalfd. De Japanse autofabrikant wil deze ontwikkeling keren, en mikt hierbij op de Mitsubishi die bij NedCar in Born wordt gefabriceerd.

“Aangezien de Carisma in Nederland wordt gemaakt, valt daar een aanzienlijke toename van de verkopen te verwachten. Om de ambitieuze doelstellingen te halen, moeten voortdurende investeringen gedaan worden in de Nederlandse markt,” aldus een verklaring van Misubishi Motors.

HNG draaide de afgelopen jaren slecht en was voortdurend in reorganisaties verwikkeld. Vorig jaar kostte dit nog ongeveer twintig medewerkers hun baan. Om de kosten te drukken wilde Abemij verschillende afdelingen van Greenib en HNG centraal onderbengen bij de holding. Mitsubishi besloot daarop volgens Abemij de import zelf ter hand te nemen.

Greenib, het zusterbedrijf van HNG, draait veel beter dan de Mitsubishi-importeur. Het profiteert onder meer van een snel stijgend marktaandeel van het Koreaanse merk Hyundai.