'Ministers vervangen'; Jeltsin veegt zijn premier de mantel uit

MOSKOU, 25 FEBR. President Boris Jeltsin van Rusland heeft gisteren in het openbaar - op de televisie - zijn premier, Viktor Tsjernomyrdin, een uitbrander gegeven en hem opgedragen een lijst te maken van ministers die moeten worden vervangen.

De Russische televisie liet gisteren beelden zien van een energieke Jeltsin in gesprek met de premier, over het probleem van de achterstallige salarissen en pensioenen - een bron van sociale onrust. “Misschien moeten we wat veranderingen aanbrengen, misschien moeten er een paar mensen in de regering worden vervangen”, aldus Jeltsin. “Een opiniepeiling toont aan dat de meeste Russen ongelukkig zijn met de regering, de premier en de president. Het belangrijkste punt is dat de regering het probleem van de [achterstallige] pensioenen, lonen en betalingen niet oplost. Ik ben de president en ik ben verantwoordelijk voor het werk van de regering. Vertel me wie moet worden vervangen en ik zal naar uw mening luisteren”, zo zei Jeltsin streng.

De op de televisie getoonde reprimande moest volgens waarnemers duidelijk het signaal uitdragen dat de president gezond en weer volop aan het werk is. Jeltsins herstel na zijn hartoperatie en zijn dubbele longontsteking is inspannend geweest - de president heeft 26 kilo lichaamsgewicht verloren, zo zei hij zondag zelf tegen journalisten - maar nu, zo moest de uitzending duidelijk maken, is hij weer vastbesloten en heeft hij de touwtjes stevig in handen.

Zondag, in zijn eerste directe ontmoeting met journalisten sinds zijn ziekte, had Jeltsin al laten weten weer helemaal terug te zijn op het politieke toneel. Op een vraag naar de pogingen van het parlement om hem wegens zijn gezondheid af te zetten zei Jeltsin grommend: “Ze zouden moeten weten dat ik een vechter ben en dat ik een vechter blijf. Ze zouden me niet te hard moeten aanpakken omdat ik terug kan slaan.”

Jeltsins woordvoerder maakte gisteren duidelijk dat de reprimande niet moet worden gezien als een aanval op Tsjernomyrdin. Diens positie zou niet ter discussie staan.

De grote vertraging bij de uitbetaling van lonen en pensioenen is het belangrijkste sociale probleem in Rusland. De regering krijgt te weinig geld binnen omdat bedrijven hun belastingen niet of veel te laat betalen. Eind januari werd gemeld dat de achterstand bij de uitbetaling van lonen is opgelopen tot 47,2 biljoen roebel (tegen 8,5 biljoen in november vorig jaar) en die bij de uitbetaling van pensioenen tot 15,7 biljoen roebel - resp. 8,3 miljard en bijna 2,8 miljard dollar. (Reuter, AP)