Metrobom in Parijs: 150 tot 200 arrestaties

PARIJS, 25 FEBR. De Franse politie heeft “150 tot 200” mensen gearresteerd voor ondervraging in verband met een bomaanslag op 3 december in de metro van Parijs. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Debré, vanmorgen bekendgemaakt. Bij de aanslag in het RER-station Port-Royal kwamen vier mensen om het leven.

In een vraaggesprek met het radiostation Europe 1 zei de minister dat onderzoekers vingerafdrukken hebben gevonden op resten van de bom die op de plaats van de aanslag werden aangetroffen. “De daders zullen sneller worden opgespoord dan men zou denken”, aldus de minister.

In Frankrijk wordt er algemeen van uitgegaan dat de aanslag het werk is van Algerijnse moslim-extremisten, en dan met name van de Gewapende Islamitische Groep (GIA). Deze heeft de aanslag nooit formeel opgeëist maar stuurde wel eind december een dreigbrief aan de Franse regering waarin naar de aanslag werd verwezen.

In 1995 pleegden moslim-extremisten al een reeks bomaanslagen om te protesteren tegen de steun van de Franse regering aan het regime van president Liamine Zéroual.

Bij de aanslag in december werd eenzelfde soort tot bom verbouwde gasfles, gevuld met spijkers, gebruikt als in 1995. Het RER-station Port-Royal ligt twee haltes van het station Saint-Michel, waar op 25 juli 1995 de eerste van de serie aanslagen van dat jaar plaatshad.

De bekendmaking van de arrestaties kwam enkele uren voordat het debat in de Assemblée Nationale begon over de omstreden wet-Debré. Het debat neemt naar verwachting drie dagen in beslag.

Zaterdag protesteerden al ten minste honderdduizend mensen in een aantal Franse steden, waaronder Parijs, tegen dit wetsvoorstel, dat de immigratiewetgeving aanzienlijk zou verscherpen. Vanmiddag zou er opnieuw in Parijs worden gedemonstreerd bij de Assemblée Nationale. De Franse regering heeft inmiddels al een artikel uit het wetsvoorstel teruggetrokken waarin stond dat Fransen het vertrek zouden moeten melden van vreemdelingen die onderdak van hen kregen. (AP, Reuter)